Lavanda ca remediu

Mirosul plăcut, puternic al lavandei și frumusețea câmpurilor cu lavandă au fost principalele motive pentru care am devenit noi cultivatori de lavandă. În ultima perioadă experiența s-a îmbogățit cu un aspect neglijat inițial, utilizarea ca remediu. La început nu am acordat deloc importanță proprietăților naturale ale lavandei și am considerat oarecum exagerate, sau cel puțin subiective, textele și referirile la proprietățile curative și de ameliorare ale acesteia. Am parcat ideea în zona homeopatiei și n-am mai băgat-o serios în seamă.

Din fericire nu sunt prea conservator așa că atunci când s-a ivit ocazia am folosit apă florală proaspat obtinută. Sceptic, dar nu refractar, am încercat să văd ce efect are asupra pielii expuse îndelung la soare. Efectul a fost uimitor! Descoperisem în urmă cu ceva ani efectul uleiului de cocos şi am fost plăcut surprins ce uşor „rezolvă” arsurile solare. Apa florală însă e mult peste uleiul de cocos. Pe lângă că racoreşte pielea are și efect liniștitor aproape imediat. După aproximativ 2-3 minute n-am mai simţit deloc durerea pielii înroşite, n-au apărut deloc beşici, iar pielea şi-a păstrat bronzul.

Odată căpătată încrederea în proprietăţile apei florale de lavandă, m-am gândit să mă folosesc la un moment dat de capacitatea ei de-a calma și după o zi plină cu multă umblătură. Am pulverizat apă florală pe picioare, care mă dureau destul de intens. Efectul calmant  a fost la fel rapid şi efectiv ca şi in cazul arsurii solare.

Experienţele sunt destul de recente şi n-am mai așteptat ocazia să o utilizez din nou și nici  răbdare să mi se confirme „descoperirea” aşa că am întrebat pe grupul cultivatorilor de lavandă de pe Facebook ce experiențe personale au ei. Răspunsurile și comentariile lor le-am sintetizat mai jos pentru a vă fi mai uşor să le citiţi. Veți găsi apoi si întreaga discuție. Sper să vă fie utilă conversaţia.

  • apă florală de lavandă folosită în tratarea arsurilor solare;
  • apă florală de lavandă folosită pentru calmarea durerilor musculare şi articulare;
  • ulei esenţial de lavandă combinat în proporţii egale cu ulei de cocos sau cu ulei de măsline extravirgin utilizat împotriva erupţiilor cutanate;
  • masaj local cu ulei esenţial de lavandă calmează durerile reumatice;
  • ulei esenţial de lavandă combinat în proporţii egale cu ulei esenţial de brad alb calmează durerile reumatice;
  • ulei esenţial de lavandă folosit pentru dezinfectarea și tratarea rănilor provocate de arsuri – pielea şi-a revenit complet fără urme;
  • remediu împotriva căderii părului – se aplică ulei esenţial de lavandă pe părul umed, se masează şi se lasă să acţioneze câteva minute, apoi se poate usucă părul cu uscătorul de păr;
  • apă florală folosită după spălarea părului împotriva mătreţii;
  • apa florală dezinfectează şi cicatrizează escarele și rănile superficiale;
  • apa florală poate fi folosită pentru vindecarea aftelor bucale;
  • ulei esenţial de lavandă combinat 1:10 cu ulei de cocos rezultă cel mai fin balsam de ras;
  • apa florală e folosită foarte des ca demachiant;
  • apa florală difuzată pe pielea expusă ca repelent împotriva ţânţarilor şi a insectelor supărătoare;
  • lichior de lavandă câte o lingurița la 2-3 ore te scapă de răceală și tuse,
  • inhalatii cu ulei esențial de lavandă puse cateva picaturi într-un vas cu apă fierbinte – desfundă sinusurile;
  • uleiul esențial de lavandă folosit ca repelent împotriva căpușelor (căpușa expusă la ulei esențial de lavandă se deshidratează și cade de pe piele) și păduchilor;
  • săculeții cu floare uscată de lavandă sunt un bun repelent împotriva moliilor si ploșnițelor;
  • pernițe cu flori de lavandă, apa florală difuzată în încăpere, difuzor cu ulei esențial de lavandă îmbunătășeste somnul și alungă insomniile;
  • apa florală de lavandă este des folosită ca tonifiant pentru piele.

 

Alin Mihai Vezure
August 18 at 1:27pm
As vrea sa deschid o discutie legata de beneficiile si proprietatile curative ale lavandei si/sau produselor obtinute din lavanda, ulei si apa florala. M-as bucura daca ati impartasi experienta personala, nu povesti auzite si transmise mai departe si nici ce ati citit pe undeva, acele informatii le avem toti.

Alin Mihai Vezure Si ca sa incep eu, as putea zice ca sigur apa florala poate fi folosita in calmarea arsurilor solare. Am testat de cateva ori acest lucru si s-a comportat mai bine decat untul de cocos pe care-l foloseam anterior in acelasi scop. Nu au aparut exfolieri ale pielii a doua zi si durerea a fost indepartata in cateva minute de la aplicare.

Claudiu Larisa Craita Sotia foloseste ulei de lavanda combinat cu ulei de cocos, si separat alt tratament combinat cu ulei de masline extravirgin. Pe ten s-a tratat de erupti cutanale, s-a vindecat foarte reepede. pur si simplu s-au retras eruptiile.

Alin Mihai Vezure N-am folosit ulei ci direct apa florala. A si racorit pielea si efectul de calmare a fost aproape imediat.
Like

Alin Mihai Vezure Ar mai fi ceva, dupa o zi intreaga de umblatura am avut o durere ingrozitoare de picioare si o nervozitate la nivelul gleznelor. Am dat iar cu apa florala gandindu-ma la efectul calmant al uleiului esential si efectul a fost neasteptat de bun, s-a dus si durerea si starea aceea de nervozitate. Deocamdata nu zic ca ar avea un efect, e posibil sa fi fost doar placebo, dar daca se confirma ar fi excelent.

Angela Boros nu e efect placebo, e eficient acest tratament. Si eu am obtinut rezultate bune impotriva durerilor reumatismale prin masajul gambelor cu ulei de lavanda seara si dimineata cu apa florala.

Lucian Becchi Voaides Am folosit amestec de ulei esențial pur (lavanda și brad alb) cantitate egala pentru durere la genunchi și încheieturi. Aveam o durere insuportabila la genunchi, am masat direct cu acest mix timp de 3 zile ,pot spune ca nu durerea a dispărut și genunchiul nu mă mai deranjează!
Am folosit și ulei esential de Lavanda Vera pe o arsură căpătat la obținerea acestuia, am dat cu ulei esential de Lavanda imediat și de câte ori a fost nevoie. Sa vindecat si cicatrizant foarte repede!
Un alt mod de a folosi uleiul esențial de lavandă este pentru combaterea căderii parului. Se aplică acest ulei esential pur nediluat pe parul umed, se masează si se lasă asa câteva minute după care se poate usca cu un uscător de par!

Alin Mihai Vezure Asta cu parul ai incercat-o tu si ai obtinut ceva rezultate? Intreb pentru un prieten  🙂

Lucian Becchi Voaides Folosește soția, ai spus să povestim beneficii obținute din propria experiență!

Alin Mihai Vezure Care au fost efectele? Ceva vizibil sau doar preventiv?

Lucian Becchi Voaides Nu m-ai cade parul, da volum, parul nu se îngrașă atât de repede de la o spălare la alta!

Daniela Zdrite Pop Pt par o folosesc si eu(apa florala) …impotriva matretii…. pt mine a functionat  🙂

Radu Valentin Brascovita Lung La o arsura cu abur fierbinte am dat cu apa de lavanda si am scapat de acele basici cu lichid, iar vindecarea a fost mult mai rapida.

Mihai Costache aveti grija unde va dati cu lavanda ca sa nu aveti exces de par in locuri unde nu vreti asta  🙂

Alin Mihai Vezure Aha, de-aia nu e recomandat sa bei ulei esential de lavanda, apare nabi par pe limba.  🙂

Lucian Becchi Voaides Să știi că eu il și beau cu ceai, cu miere de albine sau la cafea (o picătură sau doua la cana de ceai, cafea, lingura cu miere). Să știi că nu am par pe limbă  😀

Radu Valentin Brascovita Lung Am testat si eu 3 intrebuintari..
1. Apa de lavanda pe julituri ale pielii la copii. Dezinfecteaza si cicatrizeaza imediat
2. Tot apa de lavanda, pe afte bucale care nu au trecut dupa folosirea de antibiotic, au disparut dupa 3-4 pulverizari.
3. Ulei de lavanda cu ulei de cocos (1:10) in loc de balsam dupa ras. Am un ten mai sensibil si usor iritabil. Aceata lotiune calmeaza ff bine pielea.
Si cumnata mea foloseste apa de lavanda ca demachiant.

Alin Mihai Vezure Cum amesteci uleiul de cocos cu uleiul de lavanda? Tii uleiul de cocos la o temperatura de peste 30 de grade?

Radu Valentin Brascovita Lung De pe la 25 deja se topeste..

Alin Mihai Vezure Si amestecul il pulverizezi pe fata dupa ras, sau il aplici cu mana?

Radu Valentin Brascovita Lung Aplicat cu mana. Pulverizez in palma.

Daniela Zdrite Pop Si ca si demachiant functioneaza ff bine  🙂

Alin Mihai Vezure Aici trebuie sa va cred pe cuvant.  🙂

Radu Valentin Brascovita Lung Aline, daca 2 doamne confirma, nu putem contesta  🙂

Daniela Zdrite Pop Apa florala am mai folosit-o de curand si in Delta Dunarii impotriva tantarilor…sincer a funcionat …unul sau doi tot mai mai muscat 😅…. dar daca nu ma dadeam cu apa …ma muscau cred o suta….ca asa sunt eu…daca suntem 10 persoane numa pe mine ma musca dinyre toti

Brindau Cristian Pot confirma si eu utilizarea apei de lavanda impotriva tantarilor. Functioneaza!

Andrea Konti Cum ati folosit apa de lavanda contra tantarilor? Ati aplicat pe dvs sau ati pulverizat in incapere?

Brindau Cristian si – si

Manuela Pop Eu folosesc apa de lavanda pulverizand-o direct pe urticaria fiului meu. Am vazut ca se retrag mai repede si nici nu il mananca dupa ce il dau cu apa de lavanda . O folosesc ca atare ca si tonic facial si sotul meu ca after shave . Uleiul esential de lavanda face minuni in cremele pentru ten sensibil , normal si gras . Testat pe propriul ten gras si sensibil .In combinatie cu sulfat de magneziu (sare amara) si un ulei vegetal care se absoabe rapid il folosesc cand am crampe musculare( carcei ). M-a uimit cat de bine a functionat .Prima data l-am folosit la munte, ca nu aveam altceva la indemana, acum nu mai folosesc decat acest remediu .

Mihai Costache utilizare personala – arsuri, inhalatii atunci cind copii au sinusurile infundate, masaj ( in amestec cu ulei de masline 1/10), saculeti ptr molii in camara si dulap haine, pernute la copii in pat, difuzor in camera, ptr paduchi ( cei care au copii la scoala stiu despre ce vorbesc  🙂 )

Andrea Konti Eu am experimentat efectului uleiului la o arsura destul de gravă pe degete, mi-a căzut pe ele o cantitate mare de plastic încins de la pistolul de lipit . După aplicarea uleiului m-a durut îngrozitor, am avut frisoane, cred că am făcut și febră. Dar v…See More

Andrea Konti În legătură cu apa florală pot să spun că liniștește și curăță foarte bine tenul acneic și cu coșuri, fiind un toner delicat.

Andrea Konti Iar pentru somn chiar florile uscate sunt excelente!

Alexandra Mihaela Lavanda Ratiu 1.Am picurat ulei de lavanda pe capusa direct si in 30 min a cazut singura deshidratata total
2.Pe bubite am pus ulei de lavanda si imediat a disparut pruritul iar la 2-3zile au inceput sa se usuce.
3.Fiul meu se da cu ulei pe cosuri si in 3 zile se usuca.
4.Am avut durere in gat si am luat 2 picaturi ..si am suportat gustul..iar pana dimineata durerea si inflaamatia din gat au trecut.
5.Apa de lavanda o pun in cada iar baia este minunata..100 ml maxim

Radu Valentin Brascovita Lung Inca o intrebuintare a lichiorului de lavanda, de data asta..
La o raceala urata, cu tuse seaca si fara voce, am folosit cate o lingurita la 2-3 ore, plus masaj pe frunte cu ulei si a doua zi, uitasem de raceala

Daniela Zdrite Pop Felicitari domnul Alin pt tematica …utila tuturor..si binevenita  🙂

Alin Mihai Vezure Multumesc. Dupa ce-am citit mare parte din comentarii mi-a venit ideea sa fac un articol despre subiect, cu comentariile originale si autorii lor. E mai credibila informatia si poate reusim sa promovam mai puternic lavanda si dincolo de grup.

Tibi Gal Soția vărului soției mele a simțit pe propria piele efectul uleiul esențial de lavandă:
Lavanda Bio is feeling blessed.August 7 at 3:46pm ·
„Dumnezeu te-a trimis să cultivi lavandă în satul nostru, să mă vindeci pe mine…”
Este mărturia emoționantă a unei rude, care efectiv m-a lăsat fără cuvinte. Totul a început în urmă cu câteva luni, când citise pe prospectul uleiului esențial de lavandă, pe care dorea să-l folosească pentru aromaterapie, că este eficient împotriva afecțiunilor dermatologice. Persoana în cauză suferea de câțiva ani de psoriazis, a cheltuit câteva mii de lei pe medicamente și unguente prescrise de diferiți medici dermatologi însă fără nici un rezultat.

Fără să-și facă mari speranțe, a început să folosească ulei esențial de lavandă. A aplicat uleiul pe zona afectată, dar pielea fiind mai sensibilă în acea zonă iar uleiul e 100% pur, nu l-a putut folosi. După diluarea uleiului esențial în ulei vegetal, aplicarea pe zona afectată a fost suportabilă. S-a tratat cu acest ulei de 2-3 ori pe săptămână câte 15-20 de minute, iar după aproximativ o lună a început să observe primele rezultate de ameliorare. După alte două luni de tratament, afecțiunea a dispărut complet. Acum „pacientul” este nespus de bucuros de rezultat și mi-a spus că pe viitor, în caz că reapare afecțiunea, va ști cu ce să o țină sub control.”

Emi Udrica Eu folosesc uleiul de lavanda pentru copii mei la mușcăturile de insecte(țânțari, paienjeni). Aplic o picătura pe mușcătura si imediat calmează mâncărimea si in 2, 3 zile se vindeca. Înainte sa folosesc uleiul aceste mușcături se transformau in duluri cu vezicule pline de lichid, iar acum cu uleiul de lavanda nu se mai întâmpla acest lucru.

Tibi Gal O cicatrice rezultată în urma folosirii fără echipament de protecție a polizorului unghiular. Discul de șlefuit a pătruns până la os. N-am folosit produse medicale (spirt sanitar, apă oxigenată, etc) doar apă și ulei esențial de lavandă.

Lucian Becchi Voaides Rezultatul folosirii uleiului esențial de Lavanda pe arsura căpătat in momentul obținerii acestuia…  😊

Daniela Elena Ionita Am folosit ulei de lavanda in combinatie cu ulei de masline antimatreata și e foarte bun…folosesc o rețetă cu ulei de lavanda+menta+lămâie in ulei de cocos pentru alergii…si a dat rezultate..

Daniela Elena Ionita Apa o folosesc la demachiere , dupa duș tonifică pielea si ptr buna dispoziție, relaxare ..

Florentina Dobre Noi il folosim pt psoriazis este foarte bun pt piele

Discutie pe grupul Cultivatori de Lavanda

Discutie pe grupul Cultivatori de lavanda

Ulei esential de lavanda – Chimia

26-ulei-chimie

Linalool si Linalyl Acetat

Ca orice compus biochimic uleiul esential de lavanda este constituit de un amestec de componente chimice, unele discrete, altele dominante. Raportul dintre ele este dat soiul de lavanda din care provine uleiul, solul, clima, altitudinea in care a fost cultivata planta si chiar modul in care a fost recoltata floarea sau felul in care a fost distilat uleiul.
Principalele doua componente, si cele mai importante,  sunt Linalool si Linalyl Acetat. Acestea  se regasesc intr-o proportie de aproximativ 70% din masa uleiului, dar poate fi si in alte procente, de regula cuprins intre 55 si 90%. In general cele doua componente se gasesc in proportii aproximativ egale. Bazat pe aceasta a fost definit si un ideal de 40/42 parti, unii productori de cosmetice mentioneaza deseori ca folosesc ulei esential de lavanda 40/42 dar, chiar daca miroase foarte bine, asta nu inseamna ca vorbim despre ulei esential de lavanda natural ci foarte probabil e un mix intre un ulei natural si componente sintetice adaugate tocmai pentru a ajunge la raportul de mai sus. Linaloolul are un miros floral, dulce si usor condimentat si este responsabil de capacitatile de calmare pe care le are uleiul esential de lavanda.  Linalyl acetatul este un ester al linaloolului si de regula e gasit impreuna cu acesta in flori si plante aromatice. Are un miros mai curand de fructe, menta si bergamota, cu o contributie majora la mirosul final al uleiului de lavanda si mai este responsabil cu functia antiseptica a acestuia. Varianta sa sintetica este adeseori folosita ca adjuvant in „ameliorarea” uleiului de lavandin.  🙂
Pe langa aceste doua componente esentiale mai sunt alte peste 100 de substante si compusi care alcatuiesc miraculosul ulei de lavanda. Ar fi de pomenit in primul rand camforul datorita accentului pe care-l pune in aroma generala a uleiului de lavanda. E de preferat ca acesta sa se gasesca in cantitati cat mai mici, maxim 1% (maillette are 0,25%). In lavandin, de exemplu, ajunge chiar pana la 9-10%, cam el este responsabil pentru asprimea aromei uleiului de lavandin. Ar mai fi de amintit, cu procente supraunitare, si Terpinen-4-ol, 3-Octanone, Eucalyptol. In cantitati mai mici mai sunt si caryophylene, germacrene, ocimene, humalene, geranyl acetate, borneol si tot asa pana la 100 de alte „ingrediente” care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la „boom-ul” olfactiv al supercomplexului ulei esential de lavanda.

GC-MS : Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy

Pare sa fie o intreaga simfonie de elemente miraculoase si sigur veti considera ca este extrem de important ce partitura „canta” fiecare dintre ele si ce valoare finala aveti in eprubeta.  Toata aceasta armonie tainica poate fi dezvaluita cu ajutorul unei analize GC-MS, altfel spus Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy sau si mai si ar fi Gaz Cromatograf-Spectroscopie de Masa.

O cantitate foarte mica de ulei esential de lavanda este impinsa de gaz intr-un tub foarte lung si subtire la o temperatura ridicata, operatiunea aceasta determinind separarea componentele constituente ale mult doritului ulei esential de lavanda. Dupa ce am obtinut elementele componente, acestea vor trebui identificate printr-un proces destul de complicat si „stiintificos” dar noi va trebui sa-i zicem spectroscopie de masa, ca sa aratam ca stim despre ce e vorba. 🙂 In principiu, procedeul consta in identificarea elementelor in functie de comportamentul lor cand se afla sub influenta unui camp magnetic, comportament afectat de masa specifica si sarcina lor electrica. Cam asta am inteles eu si daca cumva bat campii, rog un chimist sa ma corecteze (nu Ovidiu?).

E important sa stim ce avem de facut atunci cand obtinem primul esantion de ulei esential de lavanda din cultura noastra. Nu uitati sa folositi instalatii de distilare adecvate (despre distilare urmeaza sa fac o alta serie de articole) pentru a nu influenta negativ rezultatul.

La final, ca de obicei, va incurajez sa folositi formularul de mai jos pentru abonare la newsletter, daca nu cumva ati facut-o deja, pentru a primi si urmatorul articol din seria ” Ulei esential de lavanda „.

 

Uleiul esential de lavanda

uleiul esential de lavanda

Nu ma gandeam sa vorbesc despre dualism in acest articol, dar enumerarea calitatilor uleiului esential de lavanda a creat vizual, in mintea mea, doua coloane: una ANTI si cealalta PRO. Cert e ca exista putine produse naturale ca uleiul de lavanda care sa prezine o lista atat de lunga de calitati si intrebuintari.

Uleiul de lavanda are o structura foarte complexa, formata din 150 de elemente active. Este bogat in esteri cu proprietati antispasmodice, stimulente si calmante.

Principalele elemente ce compun uleiul de lavanda sunt acetatul de linalyl, linalolul, terpinen-4-ol, camphor, cis-ocimene, acetat  lavandulyl, 1,8-cineole, limonene si geraniol, elemente ce se fac „vinovate” de calitatile antivirale, antibacteriale si anti-inflamatorii.

Recunoscut pentru calitatile sale de calmare si relaxare, este folosit pentru combaterea insomniilor, inlaturarea nelinistii, anxietatii si depresiei. Deasemenea proprietatile antifungice si antiseptice il fac des utilizat in tratamentele de piele ca acneea, psoriazis, eczeme, vindecarea ranilor, taieturilor sau arsurilor.  In plus , calitatile de mai sus si faptul ca este excelent ca repelent impotriva insectelor nedorite, il fac foarte potrivit sa protejeze impotriva intepaturilor si sa amelioreze durerile cauzate de acestea.

Masajul cu ulei de lavanda ajuta la detensionarea musculara, calmeaza durerile musculare, entorse, reumatism, lumbago, dureri de spate.

Uleiul de lavanda se poate folosi extern si intern (e recomandabil sa va informati temeinic daca chiar este necesar sa apelati la acest mod de administrare), ca si ingredient pentru diferite mixuri de uleiuri aromatice, in scop culinar, farmaceutic,  ingredient pentru produse cosmetice si de parfumerie.

Daca doriti sa-l folositi nediluat, in stare pura, ar fi bine sa-l testati mai intai  punand o picatura de ulei pe piele si intinzandu-l usor. In caz de intoleranta, provocata de prezenta alergenilor linalool si limonene in compozitia uleiului de lavanda, va aparea o senzatie de iritare neplacuta, moment in care e necesar sa spalati locul cu apa. Sunt persoane,  care pot avea intoleranta la uleiul de lavanda si acest lucru se poate manifesta prin iritarea epidermei, asa cum spuneam mai devreme, senzatii de voma sau durere de cap. Puteti totusi  sa-l diluati cu ulei de masline sau ulei de cocos si astfel sa nu mai aveti probleme. Nu este recomandat a se administra in ochi sau mucoasa nazala, clatiti cu apa daca se intampla totusi. Deasemenea, gravidele sunt sfatuite sa evite folosirea uleiului esential de lavanda.

Sunt foarte multe soiuri de lavanda si prin urmare, vom avea diferite tipuri de ulei, cu calitati, compozitii si arome usor diferite. Despre ele, intr-un alt articol. Cum suntem intr-un continuu proces de testare/invatare, orice comentariu argumentat va fi foarte apreciat si cu siguranta folositor pentru membrii micii noaste comunitati.

Uleiul de lavanda. Frectie la un picior… bionic?

19-ulei-esential

Miraculosul si valorosul ulei de lavanda poate fi uneori doar o frectie la un picior… bionic 🙂 (fie-mi permisa gluma, ca tot s-a lansat de curand un nou film din seria Star Wars). Cu alte cuvinte, putem sa aruncam banii in vant si sa ne pierdem interesul datorita lipsei efectelor si a tuturor beneficiilor uimitoare de care am auzit. Cum recunosti adevaratul ulei de lavanda?

Despre calitatile si valoarea uleiului esential de lavanda am tot vorbit, asa ca nu o sa insist pe asta, cel putin nu acum, in acest articol. Acum as vrea sa va dau cateva idei utile pentru atunci cand vreti sa cumparati ulei esential de lavanda. Rareori veti gasi tiparita pe ambalaj o analiza chimica lamuritoare. Si probabil chiar daca ar fi acolo tot nu veti sti cum sa faceti diferenta intre un ulei esential pur, de calitate, si un ulei mineral amestecat in proportii variabile cu un ulei ieftin de lavanda produs prin distilare chimica. Puteti chiar gasi si ulei mineral aromatizat cu un compus de sinteza ce imita foarte bine mirosul de lavanda.

Sunt convins ca ati inteles ca tot ce stiti despre uleiul esential de lavanda devine egal cu zero cand ne referim la imitatia de mai sus.  Ce e de facut? Voi enumera mai jos cateva directii care sa va orienteze in gasirea un produs de calitate superioara.

  1. Incercati sa gasiti cultivatori de lavanda. Cautati pe plan local cultivatori de lavanda de la care sa cumparati uleiul dorit. Un cultivator autentic de lavanda va sti sa va lamureasca cu toate detaliile pe  care le cautati. Pretul pe care-l veti gasi la fermier va fi, in general, un pret corect, stabilit de piata, si probabil nu va contine diverse taxe  cuprinse in pretul de raft la un comerciant, TVA-ul de exemplu (cei mai multi fermieri nu sunt platitori de TVA). Daca nu gasiti pe plan local, atunci aveti destule posibiltati pe internet cautand pe Google sau pe Facebook.
  2. Daca nu cunoasteti niciun fermier care cultiva lavanda sau va e greu sa comandati online, puteti gasi totusi ulei de calitate si la unii comercianti. In general, un ulei de calitate vine cu un ambalaj de calitate, pe care puteti citi cel putin numele soiului de lavanda. Daca veti gasi scris doar „ulei de lavanda”  sau ceva asemanator, eu unul n-as fi prea multumit. Ar trebui sa aiba denumirea stiintifica, lavandula angustifolia, pentru lavanda, sau lavandula  X intermedia, pentru lavandin, urmata de denumirea soiului (sevtopolis, blue scent, grosso, etc.)
  3. Cereti detalii vanzatorului. Daca  este cultivator de lavanda, sau un comerciant dornic sa-si satisfaca clientii, sigur va sti multe detalii despre ce vinde. Daca nu stie nimic, cum ati putea avea incredere ca s-a asigurat ca ce vinde el acolo nu este vreo „gluma”?
  4. Pretul este important de stiut. Un pret prea mic, ne poate duce la o varianta de produs sub asteptari. Interesati-va despre pretul mediu inainte sa cumparati.
  5. Ultima sugestie, dar nu cea din urma: urmariti recomandarile celorlalti cumparatori. Din fericire, cel putin online, ne este foarte simplu sa gasim parerile reale ale altor oameni si ne putem ghida dupa experienta lor.

Insist asupra atentiei pe care trebuie s-o acordam acestei alegeri. Nu e doar vorba de bani, e vorba de felul in care ne pretuim pe noi insine si pe cei care depun eforturi sa ofere produse de calitate.

… aici, mai astept sugestii si de la voi cumparatorii, sau chiar de la alti comercianti si fermieri interesati in promovarea uleiului esential de calitate. Orice mesaj din partea voastra ma bucura si ma incredinteaza ca impreuna, o sa facem din povestea lavandei in Romania, un exemplu de bune practici si succes.

 

 

Aboneza-te la newsletter!

Aboneza-te la newsletter!

Subscrie si vei primi noutati si articole despre lavanda.

Subscriere reusita!