Ulei esential de lavanda – Chimia

26-ulei-chimie

Linalool si Linalyl Acetat

Ca orice compus biochimic uleiul esential de lavanda este constituit de un amestec de componente chimice, unele discrete, altele dominante. Raportul dintre ele este dat soiul de lavanda din care provine uleiul, solul, clima, altitudinea in care a fost cultivata planta si chiar modul in care a fost recoltata floarea sau felul in care a fost distilat uleiul.
Principalele doua componente, si cele mai importante,  sunt Linalool si Linalyl Acetat. Acestea  se regasesc intr-o proportie de aproximativ 70% din masa uleiului, dar poate fi si in alte procente, de regula cuprins intre 55 si 90%. In general cele doua componente se gasesc in proportii aproximativ egale. Bazat pe aceasta a fost definit si un ideal de 40/42 parti, unii productori de cosmetice mentioneaza deseori ca folosesc ulei esential de lavanda 40/42 dar, chiar daca miroase foarte bine, asta nu inseamna ca vorbim despre ulei esential de lavanda natural ci foarte probabil e un mix intre un ulei natural si componente sintetice adaugate tocmai pentru a ajunge la raportul de mai sus. Linaloolul are un miros floral, dulce si usor condimentat si este responsabil de capacitatile de calmare pe care le are uleiul esential de lavanda.  Linalyl acetatul este un ester al linaloolului si de regula e gasit impreuna cu acesta in flori si plante aromatice. Are un miros mai curand de fructe, menta si bergamota, cu o contributie majora la mirosul final al uleiului de lavanda si mai este responsabil cu functia antiseptica a acestuia. Varianta sa sintetica este adeseori folosita ca adjuvant in „ameliorarea” uleiului de lavandin.  🙂
Pe langa aceste doua componente esentiale mai sunt alte peste 100 de substante si compusi care alcatuiesc miraculosul ulei de lavanda. Ar fi de pomenit in primul rand camforul datorita accentului pe care-l pune in aroma generala a uleiului de lavanda. E de preferat ca acesta sa se gasesca in cantitati cat mai mici, maxim 1% (maillette are 0,25%). In lavandin, de exemplu, ajunge chiar pana la 9-10%, cam el este responsabil pentru asprimea aromei uleiului de lavandin. Ar mai fi de amintit, cu procente supraunitare, si Terpinen-4-ol, 3-Octanone, Eucalyptol. In cantitati mai mici mai sunt si caryophylene, germacrene, ocimene, humalene, geranyl acetate, borneol si tot asa pana la 100 de alte „ingrediente” care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la „boom-ul” olfactiv al supercomplexului ulei esential de lavanda.

GC-MS : Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy

Pare sa fie o intreaga simfonie de elemente miraculoase si sigur veti considera ca este extrem de important ce partitura „canta” fiecare dintre ele si ce valoare finala aveti in eprubeta.  Toata aceasta armonie tainica poate fi dezvaluita cu ajutorul unei analize GC-MS, altfel spus Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy sau si mai si ar fi Gaz Cromatograf-Spectroscopie de Masa.

O cantitate foarte mica de ulei esential de lavanda este impinsa de gaz intr-un tub foarte lung si subtire la o temperatura ridicata, operatiunea aceasta determinind separarea componentele constituente ale mult doritului ulei esential de lavanda. Dupa ce am obtinut elementele componente, acestea vor trebui identificate printr-un proces destul de complicat si „stiintificos” dar noi va trebui sa-i zicem spectroscopie de masa, ca sa aratam ca stim despre ce e vorba. 🙂 In principiu, procedeul consta in identificarea elementelor in functie de comportamentul lor cand se afla sub influenta unui camp magnetic, comportament afectat de masa specifica si sarcina lor electrica. Cam asta am inteles eu si daca cumva bat campii, rog un chimist sa ma corecteze (nu Ovidiu?).

E important sa stim ce avem de facut atunci cand obtinem primul esantion de ulei esential de lavanda din cultura noastra. Nu uitati sa folositi instalatii de distilare adecvate (despre distilare urmeaza sa fac o alta serie de articole) pentru a nu influenta negativ rezultatul.

La final, ca de obicei, va incurajez sa folositi formularul de mai jos pentru abonare la newsletter, daca nu cumva ati facut-o deja, pentru a primi si urmatorul articol din seria ” Ulei esential de lavanda „.

 

Ulei esential de lavanda – Generalitati

26-ulei-chimieOdata ce iesi din zona artizanala a micilor cultivatori de lavanda si intentionezi sa cultivi lavanda pe suprafete mai mari, de cateva hectare, sa produci uleiul esential de lavanda de calitate devine aproape obligatoriu.  In acest moment nu prea mai conteaza aspectul sau culoarea  florilor ci productivitatea si calitatea acestui ulei esential de lavanda obtinut prin distilare.  Cunostintele de chimie si tehnologia distilarii capata o importanta tot mai relevanta in obtinerea profitului.  De la cunoasterea soiurilor cu productivitate mare sau a celor cu productivitate mai mica dar cu un balans mai bun al componenetelor esentiale, la metoda si procedura  distilarii cu abur in vederea obtinerii formulei ideale si pana la depozitarea si maturarea uleiului esential, detaliile se aduna si devin parte a unui proces tehnologic.
Am ales sa scriu acest articol in mai multe parti pentru a organiza si structura  informatia astfel incat sa devina mai usor de inteles si  de gasit de catre cei care intentioneaza sa ajunga la stadiul producatorului de ulei esential de lavanda.
Inainte de a trece mai departe poate ar fi bine sa cititi si articolele publicate de mine referitoare la uleiul de lavanda.

In partea a doua voi vorbi despre chimia uleiului, ce inseamna GC si MS si ce anume e important sa stim atunci cand facem analize uleiului obtinut.  Voi continua cu soiurile de lavanda si lavandin  relevante in obtinerea uleiului esential in cea de-a treia parte, . Partea a patra va descrie procesul de distilare,  depozitare si maturare, iar in cea de-a cincea parte voi vorbi mai mult despre utilizare si valorificare.

Uleiul esential de lavanda

uleiul esential de lavanda

Nu ma gandeam sa vorbesc despre dualism in acest articol, dar enumerarea calitatilor uleiului esential de lavanda a creat vizual, in mintea mea, doua coloane: una ANTI si cealalta PRO. Cert e ca exista putine produse naturale ca uleiul de lavanda care sa prezine o lista atat de lunga de calitati si intrebuintari.

Uleiul de lavanda are o structura foarte complexa, formata din 150 de elemente active. Este bogat in esteri cu proprietati antispasmodice, stimulente si calmante.

Principalele elemente ce compun uleiul de lavanda sunt acetatul de linalyl, linalolul, terpinen-4-ol, camphor, cis-ocimene, acetat  lavandulyl, 1,8-cineole, limonene si geraniol, elemente ce se fac „vinovate” de calitatile antivirale, antibacteriale si anti-inflamatorii.

Recunoscut pentru calitatile sale de calmare si relaxare, este folosit pentru combaterea insomniilor, inlaturarea nelinistii, anxietatii si depresiei. Deasemenea proprietatile antifungice si antiseptice il fac des utilizat in tratamentele de piele ca acneea, psoriazis, eczeme, vindecarea ranilor, taieturilor sau arsurilor.  In plus , calitatile de mai sus si faptul ca este excelent ca repelent impotriva insectelor nedorite, il fac foarte potrivit sa protejeze impotriva intepaturilor si sa amelioreze durerile cauzate de acestea.

Masajul cu ulei de lavanda ajuta la detensionarea musculara, calmeaza durerile musculare, entorse, reumatism, lumbago, dureri de spate.

Uleiul de lavanda se poate folosi extern si intern (e recomandabil sa va informati temeinic daca chiar este necesar sa apelati la acest mod de administrare), ca si ingredient pentru diferite mixuri de uleiuri aromatice, in scop culinar, farmaceutic,  ingredient pentru produse cosmetice si de parfumerie.

Daca doriti sa-l folositi nediluat, in stare pura, ar fi bine sa-l testati mai intai  punand o picatura de ulei pe piele si intinzandu-l usor. In caz de intoleranta, provocata de prezenta alergenilor linalool si limonene in compozitia uleiului de lavanda, va aparea o senzatie de iritare neplacuta, moment in care e necesar sa spalati locul cu apa. Sunt persoane,  care pot avea intoleranta la uleiul de lavanda si acest lucru se poate manifesta prin iritarea epidermei, asa cum spuneam mai devreme, senzatii de voma sau durere de cap. Puteti totusi  sa-l diluati cu ulei de masline sau ulei de cocos si astfel sa nu mai aveti probleme. Nu este recomandat a se administra in ochi sau mucoasa nazala, clatiti cu apa daca se intampla totusi. Deasemenea, gravidele sunt sfatuite sa evite folosirea uleiului esential de lavanda.

Sunt foarte multe soiuri de lavanda si prin urmare, vom avea diferite tipuri de ulei, cu calitati, compozitii si arome usor diferite. Despre ele, intr-un alt articol. Cum suntem intr-un continuu proces de testare/invatare, orice comentariu argumentat va fi foarte apreciat si cu siguranta folositor pentru membrii micii noaste comunitati.

Uleiul Esențial De Lavandă – Cum se face?

Acest clip a apărut original pe YouTube, pe canalul ”How Its Made”.

Ne-am bucurat că l-am găsit și ne-am gândit ca ar fi de folos și altor fermieri (în devenire) români și iubitorilor de lavandă. Așa că l-am dotat cu o traducere în limba română și l-am publicat pe canalul nostru, unde vă invităm să dați Subscribe ca să fiți la curent cu ce publicăm acolo.

How It’s Made a avut premiera în 6 ianuarie 2001, pe canalul de televiziune Discovery și este produsă în Quebec, Canada de către Productions MAJ, Inc. Tipul emisiunii este documentar. Folosește un narator aflat în spatele camerei și și-a propus să arate cât mai simplu cum sunt manufacturate produse de uz comun. În clipul de mai sus, se poate urmări procesul de producere al uleiului de lavandă, din punctul în care planta ajunge în perioada optimă de recoltare.

 

Uleiul de lavanda. Frectie la un picior… bionic?

19-ulei-esential

Miraculosul si valorosul ulei de lavanda poate fi uneori doar o frectie la un picior… bionic 🙂 (fie-mi permisa gluma, ca tot s-a lansat de curand un nou film din seria Star Wars). Cu alte cuvinte, putem sa aruncam banii in vant si sa ne pierdem interesul datorita lipsei efectelor si a tuturor beneficiilor uimitoare de care am auzit. Cum recunosti adevaratul ulei de lavanda?

Despre calitatile si valoarea uleiului esential de lavanda am tot vorbit, asa ca nu o sa insist pe asta, cel putin nu acum, in acest articol. Acum as vrea sa va dau cateva idei utile pentru atunci cand vreti sa cumparati ulei esential de lavanda. Rareori veti gasi tiparita pe ambalaj o analiza chimica lamuritoare. Si probabil chiar daca ar fi acolo tot nu veti sti cum sa faceti diferenta intre un ulei esential pur, de calitate, si un ulei mineral amestecat in proportii variabile cu un ulei ieftin de lavanda produs prin distilare chimica. Puteti chiar gasi si ulei mineral aromatizat cu un compus de sinteza ce imita foarte bine mirosul de lavanda.

Sunt convins ca ati inteles ca tot ce stiti despre uleiul esential de lavanda devine egal cu zero cand ne referim la imitatia de mai sus.  Ce e de facut? Voi enumera mai jos cateva directii care sa va orienteze in gasirea un produs de calitate superioara.

  1. Incercati sa gasiti cultivatori de lavanda. Cautati pe plan local cultivatori de lavanda de la care sa cumparati uleiul dorit. Un cultivator autentic de lavanda va sti sa va lamureasca cu toate detaliile pe  care le cautati. Pretul pe care-l veti gasi la fermier va fi, in general, un pret corect, stabilit de piata, si probabil nu va contine diverse taxe  cuprinse in pretul de raft la un comerciant, TVA-ul de exemplu (cei mai multi fermieri nu sunt platitori de TVA). Daca nu gasiti pe plan local, atunci aveti destule posibiltati pe internet cautand pe Google sau pe Facebook.
  2. Daca nu cunoasteti niciun fermier care cultiva lavanda sau va e greu sa comandati online, puteti gasi totusi ulei de calitate si la unii comercianti. In general, un ulei de calitate vine cu un ambalaj de calitate, pe care puteti citi cel putin numele soiului de lavanda. Daca veti gasi scris doar „ulei de lavanda”  sau ceva asemanator, eu unul n-as fi prea multumit. Ar trebui sa aiba denumirea stiintifica, lavandula angustifolia, pentru lavanda, sau lavandula  X intermedia, pentru lavandin, urmata de denumirea soiului (sevtopolis, blue scent, grosso, etc.)
  3. Cereti detalii vanzatorului. Daca  este cultivator de lavanda, sau un comerciant dornic sa-si satisfaca clientii, sigur va sti multe detalii despre ce vinde. Daca nu stie nimic, cum ati putea avea incredere ca s-a asigurat ca ce vinde el acolo nu este vreo „gluma”?
  4. Pretul este important de stiut. Un pret prea mic, ne poate duce la o varianta de produs sub asteptari. Interesati-va despre pretul mediu inainte sa cumparati.
  5. Ultima sugestie, dar nu cea din urma: urmariti recomandarile celorlalti cumparatori. Din fericire, cel putin online, ne este foarte simplu sa gasim parerile reale ale altor oameni si ne putem ghida dupa experienta lor.

Insist asupra atentiei pe care trebuie s-o acordam acestei alegeri. Nu e doar vorba de bani, e vorba de felul in care ne pretuim pe noi insine si pe cei care depun eforturi sa ofere produse de calitate.

… aici, mai astept sugestii si de la voi cumparatorii, sau chiar de la alti comercianti si fermieri interesati in promovarea uleiului esential de calitate. Orice mesaj din partea voastra ma bucura si ma incredinteaza ca impreuna, o sa facem din povestea lavandei in Romania, un exemplu de bune practici si succes.

 

 

Aboneza-te la newsletter!

Aboneza-te la newsletter!

Subscrie si vei primi noutati si articole despre lavanda.

Subscriere reusita!