Origini și etimologie

Originară din zona Mării Mediterane, lavanda a devenit sinonimă cu produsele de igienă, fiind folosită în acest scop încă din antichitate. Numele de lavandă vine din franțuzescul lavandre, acesta la rândul său fiind provenit din latinescul lavare (a spăla)Legătura cu a spăla este dată de folosirea infuziilor de lavandă în băile romane. În scrierile istorice a fost consemnată prezența lavandei în zona Mării Mediterane pentru impactul avut asupra culturii romane inițial, iar apoi asupra culturii europene în general, dar e destul de obișnuită existența ei și în Nordul Africii, Asia Mica și India. (puteți citi mai multe aici)

Descriere

Lavanda, cunoscută la noi mai mult sub denumirea de levanțică, este un arbust de talie mică. Diametrul tufei pornește de la 40 cm și poate ajunge până la 150 cm în cazul hibrizilor de lavandă (lavandin). Arbustul cu origini mediteraneene face parte din familia Lamiaceae și este o plantă perenă. Durata de viață poate atinge chiar și 100 de ani, dar în mod normal durata medie de viață este în jurul vârstei de 25-30 de ani.

Rădăcina pivotantă este lemnificată și poate ajunge în sol până la adâncimi de 2,5 – 3 m, în funcție și de ariditatea solului. Pe terenuri cu pânză freatică mai aproape de suprafața solului, dezvoltarea rădăcinii se oprește din creștere datorită sensibilității crescute la umiditate excesivă. De aceea se și recomandă cultivarea ei doar pe soluri bine drenate. După anul întâi de dezvoltare, când rădăcina tinde să se dezvolte mai mult în adâncime, rădăcina se va dezvolta și pe orizontală conferind plantei o mare rezistența la secetă. Această caracteristică o face potrivită și pentru înmulțirea plantei prin separare, dintr-o tufă matură putând rezulta până la 6-8 plante individuale.

Tulpina lavandei se ramifică puternic de la baza și tinde sa dea o forma globulară tufei. La maturitate tulpina lavandei are culoarea maro cu suprafața exfoliată, în schimb tulpinile tinere au culoare verde-argintiu cu peri fini și deși pe întreaga suprafață.

Frunzele lavandei sunt de culoare verde sau verde-argintiu și au forme diverse, în funcție de varietate, dar în general au formă de lance.

 

Acesta magazin demo pentru testare — nici o comandă nu va fi onorată. Refuză