Ulei esential de lavanda – Chimia

26-ulei-chimie

Linalool si Linalyl Acetat

Ca orice compus biochimic uleiul esential de lavanda este constituit de un amestec de componente chimice, unele discrete, altele dominante. Raportul dintre ele este dat soiul de lavanda din care provine uleiul, solul, clima, altitudinea in care a fost cultivata planta si chiar modul in care a fost recoltata floarea sau felul in care a fost distilat uleiul.
Principalele doua componente, si cele mai importante,  sunt Linalool si Linalyl Acetat. Acestea  se regasesc intr-o proportie de aproximativ 70% din masa uleiului, dar poate fi si in alte procente, de regula cuprins intre 55 si 90%. In general cele doua componente se gasesc in proportii aproximativ egale. Bazat pe aceasta a fost definit si un ideal de 40/42 parti, unii productori de cosmetice mentioneaza deseori ca folosesc ulei esential de lavanda 40/42 dar, chiar daca miroase foarte bine, asta nu inseamna ca vorbim despre ulei esential de lavanda natural ci foarte probabil e un mix intre un ulei natural si componente sintetice adaugate tocmai pentru a ajunge la raportul de mai sus. Linaloolul are un miros floral, dulce si usor condimentat si este responsabil de capacitatile de calmare pe care le are uleiul esential de lavanda.  Linalyl acetatul este un ester al linaloolului si de regula e gasit impreuna cu acesta in flori si plante aromatice. Are un miros mai curand de fructe, menta si bergamota, cu o contributie majora la mirosul final al uleiului de lavanda si mai este responsabil cu functia antiseptica a acestuia. Varianta sa sintetica este adeseori folosita ca adjuvant in „ameliorarea” uleiului de lavandin.  🙂
Pe langa aceste doua componente esentiale mai sunt alte peste 100 de substante si compusi care alcatuiesc miraculosul ulei de lavanda. Ar fi de pomenit in primul rand camforul datorita accentului pe care-l pune in aroma generala a uleiului de lavanda. E de preferat ca acesta sa se gasesca in cantitati cat mai mici, maxim 1% (maillette are 0,25%). In lavandin, de exemplu, ajunge chiar pana la 9-10%, cam el este responsabil pentru asprimea aromei uleiului de lavandin. Ar mai fi de amintit, cu procente supraunitare, si Terpinen-4-ol, 3-Octanone, Eucalyptol. In cantitati mai mici mai sunt si caryophylene, germacrene, ocimene, humalene, geranyl acetate, borneol si tot asa pana la 100 de alte „ingrediente” care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la „boom-ul” olfactiv al supercomplexului ulei esential de lavanda.

GC-MS : Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy

Pare sa fie o intreaga simfonie de elemente miraculoase si sigur veti considera ca este extrem de important ce partitura „canta” fiecare dintre ele si ce valoare finala aveti in eprubeta.  Toata aceasta armonie tainica poate fi dezvaluita cu ajutorul unei analize GC-MS, altfel spus Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy sau si mai si ar fi Gaz Cromatograf-Spectroscopie de Masa.

O cantitate foarte mica de ulei esential de lavanda este impinsa de gaz intr-un tub foarte lung si subtire la o temperatura ridicata, operatiunea aceasta determinind separarea componentele constituente ale mult doritului ulei esential de lavanda. Dupa ce am obtinut elementele componente, acestea vor trebui identificate printr-un proces destul de complicat si „stiintificos” dar noi va trebui sa-i zicem spectroscopie de masa, ca sa aratam ca stim despre ce e vorba. 🙂 In principiu, procedeul consta in identificarea elementelor in functie de comportamentul lor cand se afla sub influenta unui camp magnetic, comportament afectat de masa specifica si sarcina lor electrica. Cam asta am inteles eu si daca cumva bat campii, rog un chimist sa ma corecteze (nu Ovidiu?).

E important sa stim ce avem de facut atunci cand obtinem primul esantion de ulei esential de lavanda din cultura noastra. Nu uitati sa folositi instalatii de distilare adecvate (despre distilare urmeaza sa fac o alta serie de articole) pentru a nu influenta negativ rezultatul.

La final, ca de obicei, va incurajez sa folositi formularul de mai jos pentru abonare la newsletter, daca nu cumva ati facut-o deja, pentru a primi si urmatorul articol din seria ” Ulei esential de lavanda „.

 

Ulei esential de lavanda – Generalitati

26-ulei-chimieOdata ce iesi din zona artizanala a micilor cultivatori de lavanda si intentionezi sa cultivi lavanda pe suprafete mai mari, de cateva hectare, sa produci uleiul esential de lavanda de calitate devine aproape obligatoriu.  In acest moment nu prea mai conteaza aspectul sau culoarea  florilor ci productivitatea si calitatea acestui ulei esential de lavanda obtinut prin distilare.  Cunostintele de chimie si tehnologia distilarii capata o importanta tot mai relevanta in obtinerea profitului.  De la cunoasterea soiurilor cu productivitate mare sau a celor cu productivitate mai mica dar cu un balans mai bun al componenetelor esentiale, la metoda si procedura  distilarii cu abur in vederea obtinerii formulei ideale si pana la depozitarea si maturarea uleiului esential, detaliile se aduna si devin parte a unui proces tehnologic.
Am ales sa scriu acest articol in mai multe parti pentru a organiza si structura  informatia astfel incat sa devina mai usor de inteles si  de gasit de catre cei care intentioneaza sa ajunga la stadiul producatorului de ulei esential de lavanda.
Inainte de a trece mai departe poate ar fi bine sa cititi si articolele publicate de mine referitoare la uleiul de lavanda.

In partea a doua voi vorbi despre chimia uleiului, ce inseamna GC si MS si ce anume e important sa stim atunci cand facem analize uleiului obtinut.  Voi continua cu soiurile de lavanda si lavandin  relevante in obtinerea uleiului esential in cea de-a treia parte, . Partea a patra va descrie procesul de distilare,  depozitare si maturare, iar in cea de-a cincea parte voi vorbi mai mult despre utilizare si valorificare.

Lavanda – manual de utilizare

V-am „ametit” saptamana trecuta cu nenumaratele calitati si intrebuintari ale uleiului esential de lavanda dar fara sa epuizez subiectul. Nici n-aveam cum, sunt convins ca nu stiu tot, asa ca ii mai las si pe altii se completeze articolele cu cunostintele lor. Asta ar fi primul motiv. Al doilea motiv, imi da ocazia sa pomenesc de beneficiile indirecte si utilizarea lavandei in diverse forme: vie,  proaspat taiata, muguri florali, uscata, scuturata.

Gastronomie

lavanda-pentru-gastronomie

Muguri florali de lavanda pentru gastronomie sursa: LavandEssence

Despre cum o puteti folosi in gradina am scris si aici si daca, citind titlul, v-am facut sa va duceti cu gandul la mancare, e musai sa va zic ca multe soiuri de lavanda au si rolul de a da aroma unor preparate culinare deosebite. Folosita ca ingredient aromat in preparatele dulci sau la „tunarea” fripturilor,  chiar poate oferi o pata de culoare in universul gastronomic.  Promit ca voi face o serie de articole despre cum putem combina florile plantei cu celelalte alimente  traditionale, acum am si ingredientul necesar (cumparat deocamdata de la Mihai, LavandEssence ). Am incercat si ceaiul. Excelent! E foarte aromat si parca imi aduce aminte de menta si sunatoare. Daca voi ati baut, cum vi s-a parut? Ce gust are? Ah … pentru cei care n-au gustat niciodata lavanda in vreun fel, in niciun caz sa nu va ganditi ca ar avea gust de sapun sau parfum, o sa fiti surprinsi. 🙂 As incheia capitolul gastronomic pomenind si de miere. Da, miere produsa de albine care culeg nectarul florilor de lavanda. La cum miroase de puternic era de asteptat sa profite si albinele.

Decoratiuni cu lavanda

Florile proaspete de lavanda din aproape orice soi, dar in special dintre cele puternic aromate cum este Munstead si Hidcote sau cele cu  un aspect  deosebit ca cele din seria Ellagance, se folosesc des in scop decorativ in casa sau la evenimente speciale. In ultimul timp mugurii florali uscati de lavanda sunt tot mai des folositi ca si confetti la nunti. Buchetele de lavanda uscata sunt o excelenta „materie prima” pentru decoratiuni florale. Va puteti inspira de la Simona – La Lavande, ea stie sa le dea o „atingere” anume. 🙂

decoratiuni cu lavanda - 24-la-lavande

sursa: La Lavande

Deodorizare si indepartarea insectelor

Inchei articolul amintind si de celebrii saculeti cu lavanda. Folositi pentru improspatarea hainelor din dulap sau sertare, protejandu-le, in acelasi timp, de invazia moliilor si a insectelor nedorite, saculetii cu lavanda sunt cele mai populare produse si sunt de preferat echivalentelor chimice din comert. Mai degraba prefer sa concurez albinele, sa am o relatie intima cu saculetii de lavanda din sertarul de lenjerie, decat cu un compus chimic „aranjat” cu mirosul sugerat pe eticheta.

Ca de obicei am senzatia ca n-am spus tot si ar mai fi multe de scris. Asta imi da ocazia sa ma gandesc deja la un articol viitor. Sugestiile si comentariile sunt binevenite si chiar incurajate, iar distribuirea articolului nu supara, ba din contra. 😛

Uleiul Esențial De Lavandă – Cum se face?

Acest clip a apărut original pe YouTube, pe canalul ”How Its Made”.

Ne-am bucurat că l-am găsit și ne-am gândit ca ar fi de folos și altor fermieri (în devenire) români și iubitorilor de lavandă. Așa că l-am dotat cu o traducere în limba română și l-am publicat pe canalul nostru, unde vă invităm să dați Subscribe ca să fiți la curent cu ce publicăm acolo.

How It’s Made a avut premiera în 6 ianuarie 2001, pe canalul de televiziune Discovery și este produsă în Quebec, Canada de către Productions MAJ, Inc. Tipul emisiunii este documentar. Folosește un narator aflat în spatele camerei și și-a propus să arate cât mai simplu cum sunt manufacturate produse de uz comun. În clipul de mai sus, se poate urmări procesul de producere al uleiului de lavandă, din punctul în care planta ajunge în perioada optimă de recoltare.