Ulei esential de lavanda – Chimia

26-ulei-chimie

Linalool si Linalyl Acetat

Ca orice compus biochimic uleiul esential de lavanda este constituit de un amestec de componente chimice, unele discrete, altele dominante. Raportul dintre ele este dat soiul de lavanda din care provine uleiul, solul, clima, altitudinea in care a fost cultivata planta si chiar modul in care a fost recoltata floarea sau felul in care a fost distilat uleiul.
Principalele doua componente, si cele mai importante,  sunt Linalool si Linalyl Acetat. Acestea  se regasesc intr-o proportie de aproximativ 70% din masa uleiului, dar poate fi si in alte procente, de regula cuprins intre 55 si 90%. In general cele doua componente se gasesc in proportii aproximativ egale. Bazat pe aceasta a fost definit si un ideal de 40/42 parti, unii productori de cosmetice mentioneaza deseori ca folosesc ulei esential de lavanda 40/42 dar, chiar daca miroase foarte bine, asta nu inseamna ca vorbim despre ulei esential de lavanda natural ci foarte probabil e un mix intre un ulei natural si componente sintetice adaugate tocmai pentru a ajunge la raportul de mai sus. Linaloolul are un miros floral, dulce si usor condimentat si este responsabil de capacitatile de calmare pe care le are uleiul esential de lavanda.  Linalyl acetatul este un ester al linaloolului si de regula e gasit impreuna cu acesta in flori si plante aromatice. Are un miros mai curand de fructe, menta si bergamota, cu o contributie majora la mirosul final al uleiului de lavanda si mai este responsabil cu functia antiseptica a acestuia. Varianta sa sintetica este adeseori folosita ca adjuvant in „ameliorarea” uleiului de lavandin.  🙂
Pe langa aceste doua componente esentiale mai sunt alte peste 100 de substante si compusi care alcatuiesc miraculosul ulei de lavanda. Ar fi de pomenit in primul rand camforul datorita accentului pe care-l pune in aroma generala a uleiului de lavanda. E de preferat ca acesta sa se gasesca in cantitati cat mai mici, maxim 1% (maillette are 0,25%). In lavandin, de exemplu, ajunge chiar pana la 9-10%, cam el este responsabil pentru asprimea aromei uleiului de lavandin. Ar mai fi de amintit, cu procente supraunitare, si Terpinen-4-ol, 3-Octanone, Eucalyptol. In cantitati mai mici mai sunt si caryophylene, germacrene, ocimene, humalene, geranyl acetate, borneol si tot asa pana la 100 de alte „ingrediente” care contribuie intr-o masura mai mare sau mai mica la „boom-ul” olfactiv al supercomplexului ulei esential de lavanda.

GC-MS : Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy

Pare sa fie o intreaga simfonie de elemente miraculoase si sigur veti considera ca este extrem de important ce partitura „canta” fiecare dintre ele si ce valoare finala aveti in eprubeta.  Toata aceasta armonie tainica poate fi dezvaluita cu ajutorul unei analize GC-MS, altfel spus Gas Cromatograph – Mass Spectroscopy sau si mai si ar fi Gaz Cromatograf-Spectroscopie de Masa.

O cantitate foarte mica de ulei esential de lavanda este impinsa de gaz intr-un tub foarte lung si subtire la o temperatura ridicata, operatiunea aceasta determinind separarea componentele constituente ale mult doritului ulei esential de lavanda. Dupa ce am obtinut elementele componente, acestea vor trebui identificate printr-un proces destul de complicat si „stiintificos” dar noi va trebui sa-i zicem spectroscopie de masa, ca sa aratam ca stim despre ce e vorba. 🙂 In principiu, procedeul consta in identificarea elementelor in functie de comportamentul lor cand se afla sub influenta unui camp magnetic, comportament afectat de masa specifica si sarcina lor electrica. Cam asta am inteles eu si daca cumva bat campii, rog un chimist sa ma corecteze (nu Ovidiu?).

E important sa stim ce avem de facut atunci cand obtinem primul esantion de ulei esential de lavanda din cultura noastra. Nu uitati sa folositi instalatii de distilare adecvate (despre distilare urmeaza sa fac o alta serie de articole) pentru a nu influenta negativ rezultatul.

La final, ca de obicei, va incurajez sa folositi formularul de mai jos pentru abonare la newsletter, daca nu cumva ati facut-o deja, pentru a primi si urmatorul articol din seria ” Ulei esential de lavanda „.

 

Ulei esential de lavanda – Generalitati

26-ulei-chimieOdata ce iesi din zona artizanala a micilor cultivatori de lavanda si intentionezi sa cultivi lavanda pe suprafete mai mari, de cateva hectare, sa produci uleiul esential de lavanda de calitate devine aproape obligatoriu.  In acest moment nu prea mai conteaza aspectul sau culoarea  florilor ci productivitatea si calitatea acestui ulei esential de lavanda obtinut prin distilare.  Cunostintele de chimie si tehnologia distilarii capata o importanta tot mai relevanta in obtinerea profitului.  De la cunoasterea soiurilor cu productivitate mare sau a celor cu productivitate mai mica dar cu un balans mai bun al componenetelor esentiale, la metoda si procedura  distilarii cu abur in vederea obtinerii formulei ideale si pana la depozitarea si maturarea uleiului esential, detaliile se aduna si devin parte a unui proces tehnologic.
Am ales sa scriu acest articol in mai multe parti pentru a organiza si structura  informatia astfel incat sa devina mai usor de inteles si  de gasit de catre cei care intentioneaza sa ajunga la stadiul producatorului de ulei esential de lavanda.
Inainte de a trece mai departe poate ar fi bine sa cititi si articolele publicate de mine referitoare la uleiul de lavanda.

In partea a doua voi vorbi despre chimia uleiului, ce inseamna GC si MS si ce anume e important sa stim atunci cand facem analize uleiului obtinut.  Voi continua cu soiurile de lavanda si lavandin  relevante in obtinerea uleiului esential in cea de-a treia parte, . Partea a patra va descrie procesul de distilare,  depozitare si maturare, iar in cea de-a cincea parte voi vorbi mai mult despre utilizare si valorificare.

Lavanda sau Lavandin

 

In ultimul timp am intalnit cativa cultivatori de lavandin, sau mai exact spus Lavandula X Intermedia „Grosso” . „X” vine de la faptul ca e hibrid, adica este incrucisat intre Lavandula Angustifolia si Lavandula Latifolia. Fiind o incrucisare artficiala putem deduce ca autorii au urmarit ceva. Intr-adevar, au incercat, si reusit, sa obtina un hibrid care a preluat rezistenta la frig a Angustifoliei si rezistenta la caldura a Latifoliei portugheze.  Intre timp au aparut mai multe soiuri de Angustifolia care pare ca au aceste doua calitati dar totusi au ramas cateva caracteristici oarecum unice lavandinului.

Din discutiile cu cultivatorii de care vorbeam mai devreme, dincolo de caracteristicile ce-l fac oarecum aparte in peisajul mov cu care suntem obisnuiti, si despre care o sa va povestesc mai pe larg in acest articol, am inteles ca alegerea lui a fost determinata mai mult de modelul de afacere pe care-l dorea fermierul. Daca, in cazul celor care cultiva lavanda Sevtopolis, scopul urmarit este cel de a obtine ulei de calitate superioara pentru care sa obtina un pret bun din vanzarea lui catre companiile farmaceutice, iar in cazul celor care cultiva lavanda Ellagance este de a oferi plante frumoase pentru amenajari florale, buchete, etc. , cultivatorii de lavandin par sa vrea sa impuste amandoi iepurii.

Lavandinul produce niste tije florale mai lungi si florile sunt mai mari si mai numeroase, are un aspect mai „plin” intr-un fel. In consecinta si tufa este semnificativ mai mare trecind de 1 metru in diametru in perioada de inflorire. De aceea se si planteaza la 1 metru distanta una de alta pe rand si randurile la o distanta de 2 metri unul de altul.

Uleiul produs de lavandin are un miros puternic, iar datorita procentului mai mare de camfor din compozitie pare ceva mai chimic, sintetic, spre deosebire de mirosul uleiului de lavanda care e mai floral. Unii prefera mai mult mirosul lavandinului, altii mai mult cel al lavandei, probabil e chestie de gusturi. Pretul uleiului de lavandin este mai mic decat al uleiului de lavanda, nu neaparat din cauza calitatii sale -nu e mai slab, e doar altfel – ci mai curand datorita cantitatii mult mai mari de ulei obtinut la hectar. Se pot obtine circa 150-200 de litri de ulei /hectar. La soiurile cele mai performante de lavanda si in conditii climatice bune, nu se obtin mai mult de 100 de litri la hectar.

Probabil mai sunt si alte argumente care determina alegerea dar despre ele voi vorbi cand aflu mai multe de la altii sau din experienta proprie 🙂 . Cert e ca zilele trecute m-am hotarat sa plantez si eu macar 100 de tufe de lavandin.

Uleiul de lavanda. Frectie la un picior… bionic?

19-ulei-esential

Miraculosul si valorosul ulei de lavanda poate fi uneori doar o frectie la un picior… bionic 🙂 (fie-mi permisa gluma, ca tot s-a lansat de curand un nou film din seria Star Wars). Cu alte cuvinte, putem sa aruncam banii in vant si sa ne pierdem interesul datorita lipsei efectelor si a tuturor beneficiilor uimitoare de care am auzit. Cum recunosti adevaratul ulei de lavanda?

Despre calitatile si valoarea uleiului esential de lavanda am tot vorbit, asa ca nu o sa insist pe asta, cel putin nu acum, in acest articol. Acum as vrea sa va dau cateva idei utile pentru atunci cand vreti sa cumparati ulei esential de lavanda. Rareori veti gasi tiparita pe ambalaj o analiza chimica lamuritoare. Si probabil chiar daca ar fi acolo tot nu veti sti cum sa faceti diferenta intre un ulei esential pur, de calitate, si un ulei mineral amestecat in proportii variabile cu un ulei ieftin de lavanda produs prin distilare chimica. Puteti chiar gasi si ulei mineral aromatizat cu un compus de sinteza ce imita foarte bine mirosul de lavanda.

Sunt convins ca ati inteles ca tot ce stiti despre uleiul esential de lavanda devine egal cu zero cand ne referim la imitatia de mai sus.  Ce e de facut? Voi enumera mai jos cateva directii care sa va orienteze in gasirea un produs de calitate superioara.

  1. Incercati sa gasiti cultivatori de lavanda. Cautati pe plan local cultivatori de lavanda de la care sa cumparati uleiul dorit. Un cultivator autentic de lavanda va sti sa va lamureasca cu toate detaliile pe  care le cautati. Pretul pe care-l veti gasi la fermier va fi, in general, un pret corect, stabilit de piata, si probabil nu va contine diverse taxe  cuprinse in pretul de raft la un comerciant, TVA-ul de exemplu (cei mai multi fermieri nu sunt platitori de TVA). Daca nu gasiti pe plan local, atunci aveti destule posibiltati pe internet cautand pe Google sau pe Facebook.
  2. Daca nu cunoasteti niciun fermier care cultiva lavanda sau va e greu sa comandati online, puteti gasi totusi ulei de calitate si la unii comercianti. In general, un ulei de calitate vine cu un ambalaj de calitate, pe care puteti citi cel putin numele soiului de lavanda. Daca veti gasi scris doar „ulei de lavanda”  sau ceva asemanator, eu unul n-as fi prea multumit. Ar trebui sa aiba denumirea stiintifica, lavandula angustifolia, pentru lavanda, sau lavandula  X intermedia, pentru lavandin, urmata de denumirea soiului (sevtopolis, blue scent, grosso, etc.)
  3. Cereti detalii vanzatorului. Daca  este cultivator de lavanda, sau un comerciant dornic sa-si satisfaca clientii, sigur va sti multe detalii despre ce vinde. Daca nu stie nimic, cum ati putea avea incredere ca s-a asigurat ca ce vinde el acolo nu este vreo „gluma”?
  4. Pretul este important de stiut. Un pret prea mic, ne poate duce la o varianta de produs sub asteptari. Interesati-va despre pretul mediu inainte sa cumparati.
  5. Ultima sugestie, dar nu cea din urma: urmariti recomandarile celorlalti cumparatori. Din fericire, cel putin online, ne este foarte simplu sa gasim parerile reale ale altor oameni si ne putem ghida dupa experienta lor.

Insist asupra atentiei pe care trebuie s-o acordam acestei alegeri. Nu e doar vorba de bani, e vorba de felul in care ne pretuim pe noi insine si pe cei care depun eforturi sa ofere produse de calitate.

… aici, mai astept sugestii si de la voi cumparatorii, sau chiar de la alti comercianti si fermieri interesati in promovarea uleiului esential de calitate. Orice mesaj din partea voastra ma bucura si ma incredinteaza ca impreuna, o sa facem din povestea lavandei in Romania, un exemplu de bune practici si succes.

 

 

Lavandula X Intermedia Grosso – Lavandin

Lavandula x Intermedia este un hibrid rezultat din incrucisarea Lavandulei Angustifolia cu Lavandula Latifolia. Fiind un hibrid produce seminte sterile si nu se poate inmulti decat prin butasire sau marcotare. Precum lavanda si lavandinul are mai multe soiuri dezvoltate de-a lungul timpului incepind cu secolul XIX cand a fost incrucisat prima oara. Unul din cele mai populare soiuri este Grosso, dar ar fi pacat sa nu amintim si de altele mai putin populare ca White Grosso, Provence, Grosso Blue, Silver Edge, Hidcote Giant, Grappenhall, Grey Hedge, Seal, Super, Old English, Abrialis, Cathy Blanc,Dutch Mill, Dilly Dilly, Fred Boutin, Lullingstone, Castle , White Spike.

Scopul crearii lavandinului a fost realizarea unui hibrid rezistent in egala masura la ger si caldura excesiva.

Tufa este de dimensiuni mai mari trecind peste 1 metru in diametru si are o forma globulara. Acest aspect il face sa fie preferat pentru amenajamente florale in parcuri si gradini.

Florile lavandinului Grosso sunt foarte frumoase, puternic colorate in albastru-mov. Are un aspect mai frumos decat lavanda englezeasca cu care suntem obisnuiti, pare ca formeaza un halo albastru ce inconjoara centrul tufei de culoare argintie.

Este o planta foarte usor adaptabila in aproape orice conditii de sol, umiditate si temperatura si totusi nu poate fi lipsit de soare si nici apa in exces nu-i prieste. Este o planta care poate supravietui acolo unde nu s-a adaptat lavanda.

Pe langa aspectul impresionant al tufei si al florilor de lavandin nici mirosul puternic nu poate fi deloc ignorat.

Cantitatea mare de ulei esential obtinut il fac foarte atractiv de cultivat chiar daca pretul uleiului de lavandin este mai mic decat cel al uleiului de lavanda. Pretul mic il face preferat utilizarii in produsele de igiena sau ca baza in parfumuri, in general acolo unde prezenta mai accentuata a camforului nu este determinanta in calitatea produsului final.