uleiul esential de lavanda

Nu ma gandeam sa vorbesc despre dualism in acest articol, dar enumerarea calitatilor uleiului esential de lavanda a creat vizual, in mintea mea, doua coloane: una ANTI si cealalta PRO. Cert e ca exista putine produse naturale ca uleiul de lavanda care sa prezine o lista atat de lunga de calitati si intrebuintari.

Uleiul de lavanda are o structura foarte complexa, formata din 150 de elemente active. Este bogat in esteri cu proprietati antispasmodice, stimulente si calmante.

Principalele elemente ce compun uleiul de lavanda sunt acetatul de linalyl, linalolul, terpinen-4-ol, camphor, cis-ocimene, acetat  lavandulyl, 1,8-cineole, limonene si geraniol, elemente ce se fac „vinovate” de calitatile antivirale, antibacteriale si anti-inflamatorii.

Recunoscut pentru calitatile sale de calmare si relaxare, este folosit pentru combaterea insomniilor, inlaturarea nelinistii, anxietatii si depresiei. Deasemenea proprietatile antifungice si antiseptice il fac des utilizat in tratamentele de piele ca acneea, psoriazis, eczeme, vindecarea ranilor, taieturilor sau arsurilor.  In plus , calitatile de mai sus si faptul ca este excelent ca repelent impotriva insectelor nedorite, il fac foarte potrivit sa protejeze impotriva intepaturilor si sa amelioreze durerile cauzate de acestea.

Masajul cu ulei de lavanda ajuta la detensionarea musculara, calmeaza durerile musculare, entorse, reumatism, lumbago, dureri de spate.

Uleiul de lavanda se poate folosi extern si intern (e recomandabil sa va informati temeinic daca chiar este necesar sa apelati la acest mod de administrare), ca si ingredient pentru diferite mixuri de uleiuri aromatice, in scop culinar, farmaceutic,  ingredient pentru produse cosmetice si de parfumerie.

Daca doriti sa-l folositi nediluat, in stare pura, ar fi bine sa-l testati mai intai  punand o picatura de ulei pe piele si intinzandu-l usor. In caz de intoleranta, provocata de prezenta alergenilor linalool si limonene in compozitia uleiului de lavanda, va aparea o senzatie de iritare neplacuta, moment in care e necesar sa spalati locul cu apa. Sunt persoane,  care pot avea intoleranta la uleiul de lavanda si acest lucru se poate manifesta prin iritarea epidermei, asa cum spuneam mai devreme, senzatii de voma sau durere de cap. Puteti totusi  sa-l diluati cu ulei de masline sau ulei de cocos si astfel sa nu mai aveti probleme. Nu este recomandat a se administra in ochi sau mucoasa nazala, clatiti cu apa daca se intampla totusi. Deasemenea, gravidele sunt sfatuite sa evite folosirea uleiului esential de lavanda.

Sunt foarte multe soiuri de lavanda si prin urmare, vom avea diferite tipuri de ulei, cu calitati, compozitii si arome usor diferite. Despre ele, intr-un alt articol. Cum suntem intr-un continuu proces de testare/invatare, orice comentariu argumentat va fi foarte apreciat si cu siguranta folositor pentru membrii micii noaste comunitati.

Aboneza-te la newsletter!

Aboneza-te la newsletter!

Subscrie si vei primi noutati si articole despre lavanda.

Subscriere reusita!