Unelte și mașini pentru ferme mici

Am ales acest titlu tocmai pentru că nu prea are rost să amestecăm uneltele folosite în fermele mici de lavandă cu cele folosite în fermele mari. Chiar nu-mi vine în cap vreun punct de intersecție între cele două grupe așa că prefer să le tratez separat.

Ferma mea e mică și experiența personală va constitui un aport consistent la documentarea acestui articol. Pentru cel referitor la mașinile și utilajele folosite în fermele mari, mă voi documenta din mai multe materiale de specialitate din tările care chiar au ferme mari, sau din discuțiile cu primii fermieri români cu intenții mai serioase în dezvoltarea pe orizontală.

Unelte

Uneltele folosite într-o mică fermă de lavandă sunt urmatoarele:

  • Țăruși cu sfoară marcată – se folosesc la trasarea rândurilor, la înființarea culturii; toată lumea vrea să aibă rânduri drepte și uniforme. Fiecare va ști să-și dimensioneze sfoara și țărușii în funcție de terenul ales pentru cultură. În funcție de schema de plantare aleasă marcați și sfoara, metoda de marcare folosită de mine o găsiți într-un articol mai vechi aici și mai multe imagini aici;
  • Cazmaua – o veți folosi la plantarea sau mutarea butașilor sau tufelor de lavandă. La plantare, cea mai simplă metodă e cea în care folosiți cazmaua să faceți gropi adânci de 20-25 cm în care o să plantați planta tânără. Mai sunt și alte metode de plantare dar le voi pomeni atunci când e cazul;
  • Sapa – nu vă mai spun ce faceți cu ea, e destul de evident. Pe cât de neplacută e operația executata cu ea, pe atât de importantă e folosirea ei la îndepartarea buruienilor din cultură. În primii 2 ani este esențial ca micile plante de lavandă să nu aibă concurenți în dobândirea luminii, apei și resurselor minerale ale solului. Deși la maturizare lavanda e destul de voluminoasă și cu rădăcini puternic ancorate în sol, în primii 2 ani are totuși nevoie de o atenție specială;
  • Pompa de stropit – este necesară la difuzarea de soluții biostimulatoare sau îngrășăminte și chiar a substanțelor cu rol antifungic și insecticid. Când cultura e mică-mică și voința multă, e suficientă pompa de stropit de mână, cea de 12-16 litri;
  • Găleți și pipetă sau masură mililitrică – pentru prepararea soluțiilor de stropit;
  • Seceră – începând cu anul 2 o să obțineți o cantitate mai mică de flori care trebuie strânse. Puteți folosi secera dreaptă sau seceră curbă, dar vă recomand să investiti totuși într-o foarfecă de tuns gardul viu.
  • Site – pentru selecționarea / curățarea florilor de lavandă. Un număr de 3 site cu ochiuri de dimensiuni diferite plecând de la 1mm și până la 5-6mm. Primele 2 site sunt pentru îndepărtarea prafului și particulelor nedorite, iar ultima fiind folosită tocmai pentru separarea florilor de lavandă de corpurile mai mari precum frunzele sau tulpinile.

Mașini și accesorii

Mașinile folosite au rolul să scurteze timpul ocupat și să reducă efortul pe care-l depunem la înființarea și întreținerea culturii sau la recoltare. Cea mai importantă mașină e motosapa/motocultorul.

  • Motocultorul sau motosapa – este cea mai importantă mașină din „arsenalul” cultivatorului de lavandă, de aceea m-am gândit că e mai bine să-i dedic un articol anume. Tot acolo veți găsi informații și despre accesorii necesare ale motocultorului.
  • Atomizor – este o mașină cu motor termic sau electric, folosită la difuzarea substanțelor lichide peste cultură. Din ce-am vazut eu până acum, atomizoarele sunt vândute în doua forme constructive: sub forma unui rucsac, sau a unei roabe/cărucior cu sau fără autotracțiune; cu cel din urmă se poate transporta și difuza o cantitate mai mare de soluție la o tură. Eu am cumpărat modelul de tip rucsac ( sau ”jetpack cu reacție” cum îi spune fiul meu ) și până acum e mai mult decât ok. Își face foarte bine treaba, e ușor de folosit și foarte eficient. A costat aproximativ 500 de lei, are 2,9 CP și din spusele producătorului (eu n-am testat pentru că nu am avut nevoie) poate împrăștia lichidele până la 12 m. În primăvara asta l-am folosit să stropesc cultura cu Topsin în scop preventiv și cu Cropmax, un îngrășământ organic.
  • Foarfeca de tuns – în lipsa unui utilaj de recoltat poate fi folosită foarfeca de tuns gard viu. Cu secerea – chiar dacă o să căpătați oarece îndemănare în mânuirea ei – productivitatea e scăzută, iar asta mă determină să recomand foarfeca de tuns electrică sau moto.

Sunt 3 tipuri de foarfeci:

a. Motofoarfeca cu motor cu combustie internă, de regulă în doi timpi. Are avantajul unei puteri mai mari și a autonomiei, dar trebuie menționat principalul dezavantaj: greutatea – dezavantaj care chiar contează după căteva ore de lucru;
b. Foarfeca electrică cu fir e ușoară și destul de puternică dar are dezavantajul de a fi alimentată printr-un cordon electric ce incomodează destul de mult și ridică și problema conectării la o sursă apropiată de energie electrică;
c. Foarfeca electrică cu acumulatori e modelul preferat de mine. E mai scumpă decât cea cu cordon electric și cam la același preț cu cea moto, în schimb cântărește pe jumătate. Eu am cumpărat un Bosch cu 4 acumulatori. Fiecare acumulator îmi dă o autonomie de 60-75 de minute, practic nu e nevoie să stau din cauza lor pentru că se încarcă foarte repede fiind Li-Ion.

  • Mașina de tuns iarba sau trimmerul – le veți folosi dacă vă hotărâți după anul 2 al culturii să nu mai săpați spațiile dintre rândurile de lavandă ci doar să tăiați buruienile și iarba astfel încât să nu concureze lavanda. Cât timp le țineți sub nivelul tufelor de lavandă totul va fi în regulă. Avantajul constă în faptul că totul decurge mai rapid cu un consum mult mai mic de resurse și timp. Dacă folosiți trimmerul cu fir, să aveți grijă să nu tăiați și tufele de lavandă.
  • Mașina de îndepărtat florile de pe tijă – (lunga denumire dar chiar n-am alta mai buna ) este folosită, așa cum bine se înțelege și din denumire, la desprinderea florilor și a bobocilor de floare de lavandă de pe tija florală. Dacă vrem să folosim floarea pentru confecționarea unor săculeți cu floare de lavandă sau în scop gastronomic ca și condiment sau ceai, ar fi recomandat să nu punem în același loc floarea cu tijele sau chiar cu frunze de lavandă. Asta ar da o calitate slaba produsului. Nimeni nu dorește să plătescă calitatea 1-a și să găsească deșeuri la un loc cu florile. E adevărat că o parte din substanțele active se găsesc și în frunze sau tulpină dar într-o proporție mult mai mică și nimeni nu va fi plăcut surprins descoperind tulpini și frunze acolo unde ar trebui să se găsească doar flori. Dispozitivul constă într-un angrenaj cu un motor și două perii ce se rotesc în sens contrar una față de cealaltă.
  • Mașina de recoltat autonomă – este compromisul între recoltarea manuală a lavandei și recoltarea mecanizată, cu mașină de recoltat tractată și cuplata la tractor. Este compusă dintr-o motofoarfecă de tăiat frunze de ceai (este de fapt o motofoarfecă cu lamele curbate) și un cadru pe roți dotat cu un sac pentru strângerea florilor tăiate.

  • Distilatorul – este poate piesa cea mai importanta a unei ferme de lavandă. Fiecare fermă ar trebui să aibă așa ceva în dotare. Tipurile de distilatoare le veți găsi într-un articol special așa cum am făcut și cu motocultorul.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

8 comentarii pentru “Unelte și mașini pentru ferme mici

  • Elena Mihaescu

    10 februarie 2020 - 18:44

    Despre motocultor si distilator,costuri si recomandari, link-ul nu deschide nici un articol.Multumesc

    Lasă un răspuns
  • fabricademov

    10 februarie 2020 - 19:09

    Buna seara. Va multumesc ca ati sesizat eroarea. Uitasem complet de aceste doua articole pe care trebuia sa le termin. Promit sa ma ocup de ele in perioada urmatoare. Totusi daca doriti informatiile mai repede va rog sa ma sunati la tel. 0721256229.

    Lasă un răspuns
  • Mihai

    25 martie 2023 - 4:28

    As fi vrut sa vad cum arata mașina de îndepărtat florile – nu mai merge filmulețul.

    Știți ce fel erbicide as putea folosi pentru buruieni dicotiledonate? Am folosit Basagran și nu merge.
    Pentru buruieni monocotiledonate am folosit cu succes erbicidul Pantera.

    Lasă un răspuns
  • Alin Mihai Vezure

    25 martie 2023 - 7:56

    Da, o sa scot filmul, probabil producatorul american nu mai produce asa ceva. Era un mecanism cu perii rotative, peri mai duri, care indepartau florile uscate de pe tije prin frecare.
    Pentru dicotiledonate folosim Lontrel 300, iar pentru monocotiledonate Fusilade Forte.

    Lasă un răspuns
  • Georgiana

    16 iulie 2023 - 16:36

    Buna ziua
    Dupa pregatirea terenului (arat, discuit, gunoi de grajd) ce erbicid impotriva buruienilor imi recomandati va rog inainte de plantare, astfel incat sa nu dauneze lavandei?
    Multumesc

    Lasă un răspuns
  • Alin Mihai Vezure

    16 iulie 2023 - 19:11

    Buna seara! Puteti folosi orice erbicid total din comert, au remanenta destul de scazuta in sol si in maxim 15 zile de la erbicidare puteti planta orice fara sa riscati.

    Lasă un răspuns
  • Elena Mihaescu

    5 martie 2024 - 16:47

    Despre motocultor si distilator,costuri si recomandari, link-ul nu deschide nici un articol.Multumesc

    Lasă un răspuns
  • Mihai

    5 martie 2024 - 16:47

    As fi vrut sa vad cum arata mașina de îndepărtat florile – nu mai merge filmulețul.

    Știți ce fel erbicide as putea folosi pentru buruieni dicotiledonate? Am folosit Basagran și nu merge.
    Pentru buruieni monocotiledonate am folosit cu succes erbicidul Pantera.

    Lasă un răspuns

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate