15-plantarea-7

Am terminat angajarea celor 2500 de muncitori. Acum sunt doar ucenici dar  urmeaza sa creasca si sa invete sa produca flori si ulei esential de lavanda. La 2 ani de la plantare fiecare muncitor care va rezista procesului de adaptare si specializare, va produce anual cateva sute de tije florale si cam 3-4 g de ulei esential de lavanda. Bineinteles ca voi avea grija sa incurajez inmultirea lor ca sa pot ajunge la cateva zeci de mii de muncitori in fabrica.

A fost foarte greu. Si munca a fost grea si, cum spuneam,  nici noi nu eram invatati. In primele 2 zile am reusit sa plantam 13 randuri, am scris despre asta aici, iar in ultima zi am reusit sa plantam inca 11 randuri. Am fost mult ajutati de vremea excelenta si de experienta acumulata in primele 2 zile.

Fata de primele 2 zile mai multe concluzii nu am avut de tras, dar le mai spun inca o data, trebuie arat adanc si apoi maruntit bine cu freza. Nu cred ca e suficient sa discuiti, mai ales daca terenul a fost cultivat cu lucerna. Am plantat butasii la 40 de cm intre ei si 1,2 m intre randuri. Am facut o plantare asa deasa pentru ca incerc sa evit pe cat posibil aparitia buruienilor intre plantele de pe rand. Intre randuri voi prasi cu motocultorul, dar intre plante trebuie neparat curatat si afanat pamantul cu sapa.

Pentru marcarea randurilor am folosit sfoara de balotat marcata din 40 in 40 cm cu vopsea. Marcarea am facut-o folosind o bucata de scandura lunga de 40 de cm, am bobinat sfoara spira langa spira, apoi am acoperit laturile scandurii cu scotch lasind liber doar canturile de sus si de jos, si am vopsit cu vopsea spray pe canturile ramase neacoperite cu scotch, la ambele capete al scandurii.

Dupa trasarea randurilor am folosit cazmaua pentru a face gropi in dreptul fiecarui semn de pe sfoara. Lasind sfoara pe loc cel care venea in urma planta butasul tot in dreptul semnului, apoi acoperea bine radacinile plantei cu pamant maruntit de pe margine, indesindu-l bine pentru a nu lasa aer la radacini, eviti astfel sa mucegaiasca.  Daca butasul are cam 30-40 de cm in lungime, cu tot cu radacina, asigura-te ca acoperi cel putin jumatate cu pamant. La final aduna pamant in jurul tulpinii butasului cat sa formeze un con cu varful in sus,  ca un musuroi.

Am repetat operatia de 2500 de ori, pana la final. Eh, si la final am facut poze. Merita. Si noi si Fabrica de Mov. Am fost foarte incantati (eu inca sunt) si multumiti de rezultat. Bineinteles ca va aratam si voua o parte din imagini.

Era sa uit, inca un motiv de sarbatorire e si cel de-al 100 fan al paginii de Facebook.