15-plantarea-4

Suntem rupti! Asta nu-i munca pentru oameni, e pentru tractoare. Cred ca de-asta isi iau fermierii tractoare. Abia acum am inteles.    Glumesc. Ma asteptam sa fie greu, nu ma asteptam sa-mi fie mie asa de greu. Se vede clar lipsa antrenamentului, chiar si lipsa unei activitati zilnice ce presupune multa miscare.
Am fost doar 4 persoane la plantat, fara sa-l socotesc si minimalizez pe Vlad, fiul meu, care ne-a ajutat foarte mult. Nu am lucrat intreaga zi si din cauza faptului ca a fost un pic prea mult pentru noi si pentru ca am inceput mai tarziu, am pierdut ceva timp pana ne-am organizat. Stiu ca puteam sa angajez zilieri dar am vrut sa vedem la „firul ierbii” ce presupune plantatul lavandei ca sa stim mai tarziu ce sa cerem si ce sa urmarim sa fie facut, cum sa fie facut.

Am lucrat 2 jumatati de zi si am reusit sa plantam cam jumatate din cat ne-am propus. Sper ca daca mai lucram o zi plina sa terminam. Acum la jumatatea plantarii am ajuns sa trag cateva concluzii.

In primul rand trebuie ca pamantul sa fie bine maruntit si afanat. Eu am avut lucerna pana acum si asta ne-a creat ceva dificultati la plantat pana am inteles ca nu este de ajuns ca terenul sa fie arat, discuit si grapat, trebuie neaparat si frezat. Discurile n-au reusit sa intre in profunzime si ne blocam tot timpul in brazde inierbate, intoarse si nemaruntite. Am plantat facind gropi cu cazmaua si aproape de fiecare data trebuia sa maruntim pamantul, de asta a mers asa de greu. Daca nu era bine maruntit era greu de tras langa radacinile plantei in asa fel incat sa faca o priza cat mai buna.

Daca plantati dupa lucerna, sa va asteptati sa gasiti radacini peste tot. Sunt mari, lemnoase si merg in pamant in profunzime.

Primele 4 randuri le-am facut destul de dificil. Am inteles ce se intampla si ca avem nevoie sa maruntim pamantul cat mai bine asa ca am pus motocultorul in functiune si, chiar daca a luat mai mult timp, inainte de ne muta cu plantatul pe viitorul rand, treceam cu motocultorul pus pe viteza a doua sa marunteasca bine pamantul.

Am pus mai jos niste poze cu ce am facut pana acum si inchei deocamdata cu promisiunea ca revin cu un alt articol dupa ce terminam de plantat.