Probabil nu ați vizita acest site dacă beneficiile lavandei ar fi comune sau neînsemnate, dar nu sunt, sunt importante și numeroase. Unul dintre avantajele lavandei e că se poate folosi aproape totul de la ea, chiar și deșeul rezultat în urma distilării e foarte bun îngrășământ sau dacă îl uscăm și îl ardem, scăpăm de tânțarii din curte.

Puternicul miros de lavandă e cunoscut de aproape oricine și de cele mai multe ori este asociat cu produsele clasice de curațenie. Aproape că nu există parfum în care să nu găsim și puțină lavandă, unde uleiul esențial de lavandă e folosit ca bază.

Chimia secretă a uleiului esențial de lavandă e dezvăluită ușor de o analiză GC-MS și ne va arăta că cele două componenete pe care trebuie să le căutăm sunt acetatul de linalil și linalolul. Mai sunt și alte componente organice care completează „vraja”, dar cele două amintite mai devreme sunt responsabile de majoritatea beneficiilor lavandei, de la miros până la acțiuni terapeutice. Mai multe despre chimia uleiului esențial de lavandă găsiți aici.

Principalele utilizări ale diverselor produse din lavandă sunt:

  • În scop terapeutic, uleiul esențial de lavandă poate fi folosit în aromaterapie fiind un bun relaxant, antistres, antidepresiv.
  • Uleiul de lavandă fiind antiseptic, poate fi folosit și ca dezinfectant având o contribuție majoră și la cicatrizarea mai rapidă a rănilor; iar aplicat pe piele, poate ameliora și îndepărta mâncărimile provocate de arsurile solare.
  • Sinuzita, durerile de gât, răceala, strănutul,  astmul,  sau laringita sunt doar câteva dintre afecțiunile la care se folosește uleiul esențial de lavandă datorită calităților sale terapeutice.
  • Uleiul esențial de lavandă diluat cu ulei de măsline poate duce la diminuarea sau chiar înlaturarea mătreții prin masarea scalpului cu o mixtura de 1/20 (ulei esențial de lavandă/ulei de măsline sau ulei mineral).
  • Florile uscate de lavandă pot fi folosite și în scop culinar sau la prepararea unui ceai aromat.

Foarte multe detalii despre modul în care unii cultivatori de lavandă au folosit-o le veți găsi aici.

Lavanda ca remediu

Lavanda ca remediu

Mirosul plăcut, puternic al lavandei și frumusețea câmpurilor cu lavandă au fost principalele motive pentru care am devenit noi cultivatori de lavandă. În ultima perioadă experiența s-a îmbogățit cu un aspect neglijat inițial, utilizarea ca remediu. La...

Ulei esential de lavanda – Generalitati

Odata ce iesi din zona artizanala a micilor cultivatori de lavanda si intentionezi sa cultivi lavanda pe suprafete mai mari, de cateva hectare, sa produci uleiul esential de lavanda de calitate devine aproape obligatoriu.  In acest moment nu prea mai conteaza...

Sirop de lavandă

Sirop de lavandă

A trecut deja mai bine de-o lună de când am primit o sticlă de sirop de lavandă de la Radu - Lavanda cu Parfum . Atunci  abia am aşteptat să ajung acasă să prepar un sirop de lavandă cu apă minerală şi n-am fost deloc dezamăgit. S-a dovedit a fi foarte...