Explorează acum oferta noastră de plante aclimatizate țării noastre!

Telefon: +40 721 256 229

contact@fabricademov.ro

CONTUL MEU

WISHLIST

COS

Extracția uleiurilor esențiale – lavanda partea I-a

Autor Alin Mihai Vezure

23 mai 2018

Plantăm, săpăm, recoltăm, eventual și uscăm, dar până la urmă ce facem, cum valorificăm floarea de lavandă. Decorațiunile și săculeții cu floare uscată nu pot oferi o valorificare sustenabilă, e mai curand o valorificare ocazională. Până la urmă tot la uleiul esențial de lavandă ajungem. Ca să-l scoatem din plantă trebuie să folosim metode mai mult sau mai puțin elaborate.

Extracția din flori – Enfleurage

Extracția din flori, este poate cea mai veche metodă de extracție a uleiurilor esențiale. Există două variante: la cald și la rece. Metoda la rece a fost folosită în Franța începând cu secolul 18 și consta în întinderea unui strat de grăsime animală pe o suprafață de sticlă, apoi presărarea petalelor sau chiar a florilor întregi peste stratul de grăsime. Timp de 1-3 zile materialul vegetal își lasa aroma în grăsime, apoi materialul vegetal era strâns și se repeta procedeul cu aceeași grăsime până când se obținea intensitatea dorită.

În cazul metodei la cald, grăsimea este încălzită, florile sunt băgate și apoi agitate în grasimea încinsă. Procedeul este repetat pâna se obține concentrația urmărita, la fel ca și în metoda la rece.

Indiferent de metoda, la final grăsimea este amestecată cu alcool ca aromele să migreze în alcool, apoi acesta este separat de grăsime, iar prin evaporarea lui se obținea valorosul ulei esențial.

Ambele metode presupun un mare consum de materiale și efort, dar și mult timp, de aceea nu mai sunt folosite.

În filmul „Perfume – the story of a murderer”, procedeul este prezentat de mai multe ori (filmul merită văzut cap-coadă 🙂 )

 

Extracția prin transfer

Asta e o metodă bună doar atunci când nu ai altă variantă la îndemână, dar sincer, eu mai curând aș cumpăra ulei esențial de la o sursă de încredere decât să folosesc metoda asta care derivă oarecum din cea de dinainte.  Randamentul este scăzut și durează foarte mult. Pentru a o duce la bun sfârșit ai nevoie de niște vase (borcane), flori de lavandă și ulei de măsline.

Strângeți și zdrobiți florile de lavandă în mână, apoi puneți-le în borcan până se umple, urmează să completați cu ulei de măsline până se acoperă florile, iar la final închideți borcanul folosind un capac cu filet și agitați bine. Borcanul va trebui depozitat la întuneric, sau cel puțin să nu cadă lumina pe el. Ideal ar fi să folosiți un borcan de culoare închisă. Timp de 30 de zile trebuie să agitați zilnic conținutul borcanului scuturându-l preț de câteva secunde.

La finalul celor 30 de zile, strecurați conținutul borcanului în alt borcan la gura căruia ați întins un tifon. Uleiul astfel obținut poate fi folosit timp de un an cu condiția păstrării lui la rece și întuneric.

 

Extracția cu solvenți

Este poate cea mai ieftină metodă de extragere a uleiului esențial. Pentru extracția uleiului esențial se pot folosi ca solvenți eterul de petrol, benzina, sau acetona, dar din păcate odată extras uleiul esențial, acesta poate conține urme chimice ale solventului și deci devine inutilizabil în scop terapeutic și nu numai. De aceea este folosit mai ales în cosmetică și aromaterapie.

Hidrodistilarea

Odată făcută ”încalzirea”, putem trece la metoda cea mai des întâlnită pentru extragerea uleiului esențial de lavandă. Sunt trei metode de hidrodistilare existente:

 • distilarea in apa
 • distilarea in apa si abur
 • distilarea in flux de abur

După părerea mea doar ultimele două merită luate în considerare atunci când  ne propunem să distilăm lavanda.

Distilarea în apă

Probabil este cea mai des întâlnita metodă de distilare cunoscută. Principala caracteristică a acestei metode este că apa vine în contact direct cu plantele. In principiu instalația constă într-un vas de distilare, în care apa și plantele se pun împreună, și un condensator în care aburul obținut prin fierbere în vasul de distilare se condenseaza prin coborârea temperaturii.  Procesul este simplu. In vasul de distilare se pune lavanda împreună cu apa și cu ajutorul unei surse de caldură apa este adusă la punctul de fierbere, aburul rezultat conținînd și uleiul esențial dorit.

Avantaje 

 • costul scăzut al instalației si simplitatea sa

Dezavantaje

 • mare parte din componentele uleiului esențial nu sunt extrase rezultând un ulei esențial foarte slab calitativ
 • un mare consum de energie si timp
 • productivitate scazuta
 • operatorul instalației trebuie să fie atent în permanența la temperatura apei

Cum spuneam și mai devreme, nu este o metodă de distilare potrivita pentru lavandă.

Distilarea în apă și abur

Aceasta este metoda tradițională a cultivatorilor de lavandă. Instalația nu este cu mult diferită de cea precedenta dar spre deosebire de metoda distilării în apa, aceasta nu pune apa in contact direct cu plantele chiar daca aburul este produs in același vas. In acest caz plantele sunt separate de apă printr-un grilaj sau o sita care permite doar aburului sa urce în plante.

Tot procesul se bazează pe forțarea alveolelor, în care este depozitat uleiul esențial, sa elibereze uleiul, iar datorită temperaturii aburului acesta se va vaporiza și apoi se va îngloba în abur, urmand sa fie recuperat în separatorul de uleiuri.

Temperatura aburului trebuie să fie bine controlată, să nu fie nici prea rece, aceasta va influența  randamentul instalației, dar nici prea fierbine pentru ca poate duce la ”arderea” plantelor și implicit la deteriorarea calității uleiului esențial.

Presiunea aburului este egală cu cea atmosferică în acest sistem de distilare, spre deosebire de cel cu jet direct de abur unde presiunea furnizata de generatorul de aburi este peste 8 bari. Aceasta determină și durata mai mare de distilare necesare  extragerii unei cantități cat mai mari din uleiul esențial. La sistemele cu jet direct de abur durata este  mai mica, fiind invers dependenta presiunii aburului.

Sistemul este constituit dintr-un vas de distilare, conductă de legatură și condensator. Vasul de distilare este un vas  cu două camere, separate între ele de o sită ce lasă aburul sa treacă dintr-o parte in alta. În partea de jos a vasului este camera de generare a aburului, practic o camera umpluta cu apă. Pusă la încalzit, odata ajunsă la temperatura de fierbere a apei, va elibera aburul in camera de sus prin sita ce separa cele doua camere. Aburul va urca in camera cu plante si va extrage uleiul esențial. Prin conducta de legătură aburul împreuna cu uleiul esențial vaporizat va ajunge in condensator unde vor condensa. Lichidul rezultat va conține apă florală (apă cu o suspensie fină de ulei esențial) si ulei esential, acestea merg mai departe in separator.

Avantaje

 • cost scăzut al instalației
 • operare ușoară
 • randament mediu spre ridicat
 • calitate bună si foarte bună a uleiului esențial obținut

Dezavantaje

 • productivitate scazută
 • volume mici de distilare (max. 700-1000l )

Distilator pentru distilarea uleiurilor esentiale

Distilator cu condensator multitub

Acest tip de distilatoare, identic cu cel din imagine,  sunt foarte bune și  la prețuri atractive. Vin cu garanție de 1 și 3 ani, în funcție de capacitate. Sunt compuse din vas de distilare ( variante de capacitate de 32, 48, 70, 160, 220, 320, 470 si 780 de litri) cu izolație și cămașă dublă sau simplă si fara izolație, au sită de separare și tub indicator de nivel al apei. Conducta de legatură este de diametru mare și este dotată cu termometru. Condensatorul este foarte eficient datorită faptului că este multitubular, este dotat cu pompă de recirculare a apei.  Pentru mai multe informații mă puteți suna la telefon, puteti comenta mai jos sau puteți trimite întrebari de aici.

 

 

 

12 Comentarii

 1. Balasa Carmen

  Buna ziua,
  Îmi puteți spune prețul pentru vasul de 70 litri? Și pentru cel de 160 de litri? Mulțumesc!

  Răspuns
 2. Derscanu Angela

  Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti cu se incazeste acest distilator ( cu arzator la o butelie sau cu lemne?)
  Care este timpul de procesare a uleiului de lavanda la cel mai mic – de 32 L?
  si daca aveti in acest moment in stoc un distilator de 32 care sa ajunga in cateva zile la Botosani deoarece dupa cum stiti lavanda este buna de cules acum si se poate procesa ulei. Multumesc de intelegere si raspuns..

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Vasul de distilare se incalzeste cu arzator cu gaz. Timpul de procesare nu prea difera de la un distilator la altul atat timp cat se respecta niste parametri optimi, in general dureaza cam 2 ore cu totul.
   Pe stoc am doar unul de 160 L. Cele mici, 32/48/78 ajung in 20 de zile de la comanda. Stiu ca este perioada in care se culege lavanda anul asta, dar o solutie ar fi sa uscati floarea si sa distilati apoi.

   Răspuns
 3. Dorina Tufan

  Lavanda, cate kg, intra in distilatorul de 78litri? Dar in cel de 120 litri?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   La acest tip de distilatoare apa ocupa cam 12-15% din volumul vasului de distilare. Ca sa aflati ce cantitate de lavanda (in kg) incape in vasul de distilare trebuie sa impartiti la 5 volumul ramas dupa scaderea volumului ocupat de apa.
   Fac acum socoteala pentru cel de 120L.
   120 x 15% = 18 L apa. 120-18 = 102 L lavanda 102 : 5 = 20,4 Kg lavanda.

   Răspuns
 4. Suba Szabolcs

  Buna seara. Instalatiile furnizate de Dvs la ce presiune lucreaza ? Multumesc

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna dimineata. Functioneaza la presiunea atmosferica. Au garnitura cu apa, usor de intretinut.

   Răspuns
 5. Vasilina

  Buna ziua. Distilatorul pentru obţinerea uleiului esential din vavanda, este acelaş şi pentru florile de trandafir?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua! Da, este acelasi distilator. Se poate folosi la toate plantele din care se extrage uleiul esential cu ajutorul aburului: menta, lavanda, trandafiri, coriandru, cimbru, etc.

   Răspuns
 6. Florinita Ciorascu

  Buna ziua, ce culoare are distilatul de lavanda?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna dimineata! Daca va referiti la apa florala de lavanda aceasta are culoarea transparenta, foarte putin tulburie, iar uleiul de lavanda este de un galben pal, dar poate fi si nuante mai inchise de galben.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ați putea dori, de asemenea…

Uleiul esential de lavanda

Uleiul esential de lavanda

Nu ma gandeam sa vorbesc despre dualism in acest articol, dar enumerarea calitatilor uleiului esential de lavanda a...

12 Comentarii

 1. Balasa Carmen

  Buna ziua,
  Îmi puteți spune prețul pentru vasul de 70 litri? Și pentru cel de 160 de litri? Mulțumesc!

  Răspuns
 2. Derscanu Angela

  Buna seara,
  Va rog sa-mi spuneti cu se incazeste acest distilator ( cu arzator la o butelie sau cu lemne?)
  Care este timpul de procesare a uleiului de lavanda la cel mai mic – de 32 L?
  si daca aveti in acest moment in stoc un distilator de 32 care sa ajunga in cateva zile la Botosani deoarece dupa cum stiti lavanda este buna de cules acum si se poate procesa ulei. Multumesc de intelegere si raspuns..

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Vasul de distilare se incalzeste cu arzator cu gaz. Timpul de procesare nu prea difera de la un distilator la altul atat timp cat se respecta niste parametri optimi, in general dureaza cam 2 ore cu totul.
   Pe stoc am doar unul de 160 L. Cele mici, 32/48/78 ajung in 20 de zile de la comanda. Stiu ca este perioada in care se culege lavanda anul asta, dar o solutie ar fi sa uscati floarea si sa distilati apoi.

   Răspuns
 3. Dorina Tufan

  Lavanda, cate kg, intra in distilatorul de 78litri? Dar in cel de 120 litri?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   La acest tip de distilatoare apa ocupa cam 12-15% din volumul vasului de distilare. Ca sa aflati ce cantitate de lavanda (in kg) incape in vasul de distilare trebuie sa impartiti la 5 volumul ramas dupa scaderea volumului ocupat de apa.
   Fac acum socoteala pentru cel de 120L.
   120 x 15% = 18 L apa. 120-18 = 102 L lavanda 102 : 5 = 20,4 Kg lavanda.

   Răspuns
 4. Suba Szabolcs

  Buna seara. Instalatiile furnizate de Dvs la ce presiune lucreaza ? Multumesc

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna dimineata. Functioneaza la presiunea atmosferica. Au garnitura cu apa, usor de intretinut.

   Răspuns
 5. Vasilina

  Buna ziua. Distilatorul pentru obţinerea uleiului esential din vavanda, este acelaş şi pentru florile de trandafir?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua! Da, este acelasi distilator. Se poate folosi la toate plantele din care se extrage uleiul esential cu ajutorul aburului: menta, lavanda, trandafiri, coriandru, cimbru, etc.

   Răspuns
 6. Florinita Ciorascu

  Buna ziua, ce culoare are distilatul de lavanda?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna dimineata! Daca va referiti la apa florala de lavanda aceasta are culoarea transparenta, foarte putin tulburie, iar uleiul de lavanda este de un galben pal, dar poate fi si nuante mai inchise de galben.

   Răspuns

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *