Vreți să porniți o afacere cu lavandă?
Ați nimerit în locul potrivit pentru a porni cu dreptul. Vă oferim butași de calitate, cele mai bune prețuri și consultanță gratuită! De ce să cumpărați de la noi? Butașii noștri sunt crescuți în România și deci adaptați la climă, ba chiar am putea spune că zona noastră, Valea Hârtibaciului din centrul țării, este una mai rece și deci butașii care au ajuns în faza de pre-plantare sunt unii foarte rezistenți, iar prima cutie pe care o vor vedea, va fi cea în care vor călători spre dumneavoastră. Vă vom fi alături cu sfaturi și informații prețioase obținute din propria experiență!

 

Luând în considerare tot efortul depus de noi, cerințele pieței și respectul față de dumneavoastră, am încercat mereu să avem un preț corect care să lase loc de încredere și stabilirea unor relații sănatoase, de lungă durata. Noi nu plecăm nicăieri și cu asta plănuim să ne ocupăm mulți ani de acum înainte, așa că dacă doriți să ne vizitați, să stăm de vorbă și să ”punem țara la cale”, plăcerea va fi de partea noastră. Dacă ați citit articolele noastre, bănuim că deja ne cam cunoașteți. Suntem deschiși, curioși și dornici să împărtășim informații, pentru că atunci când ne vom strânge mai mulți, mai pasionați, mai hotărâți, n-are cum să fie decât bine pentru domeniul acesta.

Înființarea unei culturi de lavandă nu e o decizie ușoară, chiar dacă sunt foarte multe argumente care te îndeamnă spre o rezoluție pozitivă. Nu e o hotărâre ușoară pentru că odată luată și pornite primele demersuri, cel puțin 15 ani știți cu ce vă veți ocupa .

Indiferent că o demarați ca o mică afacere de după serviciu sau puneți bazele unei afaceri care să vă ocupe tot timpul, trebuie să luați în considerare că faceți o investiție pe termen lung, care vă va schimba viața. E genul de decizie pe care o iei alături de întreaga familie și după balansarea tuturor argumentelor, poate o să faceți parte dintre fericiții care ajung la concluzia că o afacere cu lavandă e fix ce trebuie.

Ar fi imatur și iresponsabil să nu vă spunem care sunt cele mai neplăcute aspecte ale unei culturi de lavandă.

 • Durată mai mare de la înfiintare pană la prima recoltă (2 ani), timp în care trebuie investită multă grijă, atenție, muncă și bani.
 • Învestiție inițială mare – pregătirea terenului, cumpărarea și plantarea butașilor, întreținerea culturii până la prima recoltă.

Argumentele mai puțin pozitive nu sunt de neglijat și nici tratate cu usurință pentru că vă pot influența negativ activitatea, dar odată înțelese și asumate probabil că e timpul să trecem la motivele care v-ar putea determina să deveniți cultivator de lavandă.

Zece motive pentru care vă încurajăm să deveniți cultivator de lavandă:

 1. Cerințe specifice reduse ale plantei.
 2. Lavanda este o plantă foarte rezistentă la boli și dincolo de mitul că nu are boli care o pot afecta trebuie totuși spus că sunt puține și destul de usor de combătut.
 3. Nu este o plantă pe care animalele să o caute pentru hrană, indiferent că vorbim de animale domestice sau sălbatice.
 4. Plantația poate fi scalată dupa posibilitățile familiei. În cazul în care nu doriți, nu este nevoie de o cultură foarte întinsă pentru a vă asigura un venit atrăgător.
 5. După înființarea culturii aveți doi ani la dispoziție să vă gândiți cum să valorificați producția obținută, timp suficient pentru a găsi propria dumneavoastră cale. Cunoaștem câțiva zeci de cultivatori de lavandă și parcă niciunul nu seamănă cu celălalt la felul cum își valorifică cultura, cunoștințele și îndemânarea.
 6. Investiția odată realizată vă asigură un venit predictibil pe următorii 15-18 ani.
 7. Produse diversificate cu spectru larg de valorificare (săculeți cu lavandă, ulei esențial, condimente, băuturi, decorațiuni, etc).
 8. Condiții de depozitare ușor de realizat (într-o încăpere de 10 mp puteți stoca producția de ulei esențial de pe câteva sute de hectare, cu o valoare de sute de mii de euro ).
 9. Depozitate conform, produsele pot fi păstrate o lungă perioadă de timp, chiar mai mult de 5 ani, având astfel libertatea de a alege momentul și cumpărătorul potrivit.
 10. Odată ajunsă la maturitate, dacă e bine întreținut, câmpul de lavandă poate deveni ușor un punct de atracție pentru localnici sau turiști dar și loc preferat pentru sedințe foto. Nici nu vă puteți închipui ce satisfacție unică veți avea.

62 Comentarii

 1. BIancA

  Se poate planta lavanda pe teren in panta ?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   E chiar recomandat sa fie un pic de panta. Daca panta nu e prea abrupta, ceea ce ar face dificila folosirea mecanizarii, se poate cultiva fara probleme.

 2. Marc Pop

  Buna ziua,
  Imi puteti comunica va rog aproximativ cam cati litri de ulei se poate scoate dintr-un hectar de lavanda? Inteleg ca sunt multi factori care influenteaza acest lucru dar as dori daca se poate un aproximativ. Va multumesc

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Sunt atat de multi factori (soi, densitate, sol, clima, fertilizanti, expunere solara, metoda de distilare) incat si variatia este destul de mare, intre 20 si 120 Kg la hectar. La soiul sevtopolis (Lavandula Angustifolia Sevtopolis) si o densitate de aprox. 20.000 plante /ha cantitatea de ulei ce se poate obtine variaza intre 70 si 110 kg.

 3. petri vasile

  va salut,la Sangeorz Bai ar fi indicat din punct de vedere al climei cultivarea lavandei

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Imi cer scuze ca va raspund asa de tarziu. Lavandula Angustifolia (cea pe care o cunoasteti sub numele de lavanda sau levantica) se poate planta oriunde pe teritoriul tarii, deci si in Sangeorz Bai. E cert ca solul si clima pot influenta felul in care se dezvolta planta si productia de ulei obtinuta, dar oricum se incadreaza in limite normale.

  • Cursaru Alice

   Buna seara, detineti cumva butasi de Grosso( Lavandula Intermedio)?

  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Nu avem butasi de lavandin, doar de lavanda.

 4. Gheorghe Popescu

  Buna ziua. Sambata, pot veni in Agnita, pentru vedea/ cumpara butasi, sau plante de lavanda in ghiveci ? Va multumesc.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Va rog sa ma sunati. Aveti numarul pe site.

 5. Iacob Andrei

  Dupa plantare,lavanda trebuie stropita?Ce ar trebui sa folosesc?Multumesc!

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Variante sunt mai multe, dar eu va pot spune doar ca am obtinut rezultate bune cu Cropmax. Incepind cu finele lunii aprilie puteti stropi plantele cu o solutie de Cropmax 1/1000, o data la 10-15 zile. Fiind un ingrasamaint foliar va recomand sa-l dati doar cand cultura e libera de buruiana.

  • Iacob Andrei

   Eu ieri am terminat de plantat.Cand ar trebui sa tund butasii?

  • Alin Mihai Vezure

   Dupa ce sunt plini de frunze verzi.

 6. Szanto Rodica

  Bună ziua. Detin un teren de 50 arii. As dorii sa incep sa cultiv lavanda. Ma puteti ajuta cu un calcul de investitie initiala si mai multe informatii despre perioada in care se planteaza va rog? Va multumesc.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Cea mai mare parte din informatiile dorite le gasiti deja pe site sau in raspunsul la comentarii. Daca este totusi ceva la care nu ati gasit raspuns va rog sa ma sunati la 0721256229.

 7. Podariu Leo

  Mulțumesc frumos!

  Răspuns
 8. Podariu Leo

  La câți ani de la plantarea lavandei se poate recolta ?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Se poate recolta inca din anul al doilea, cam 20-25% din cantitatea de flori a anului 4. In anul 3 aveti deja cam 80%.

 9. Adina I.

  Buna ziua. Sper sa nu deranjeze mesajul meu. Am un teren in suprafata de 743mp, Dimieni/Ilfov si il pot inchiria pentru persoane dornice sa inceapa o astfel de afacere dar nu au un spatiu pentru plantare. Multumesc!

  Răspuns
 10. Cojocaru Alexandra

  Buna seara,

  Ma intereseaza cateva detalii despre acest bussines .
  As dori sa investesc 30.000 euro pentru plantarea de lavanda, pe mine ma intereseaza ce forma juridica sau daca conteaza ce forma juridica trebuie sa aibe firma inviintata?
  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
  Multumesc anticipat.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Din punctul de vedere al culturii nu prea conteaza ce forma de organizare alegeti, dar din punct de vedere al afacerii sunt avantaje si dezavantaje pentru fiecare forma de organizare. Taxe mai mici la societatile cu raspundere limitata + alte avantaje, dar si cateva deavantaje legate mai ales de partea contabila a afacerii. La intreprinderi familiale/individuale/persoane fizice aveti formalitati mai putine si contabilitate simplificata, dar taxe ceva mai mari. Cel mai bine este sa vorbiti cu un specialist in drept comercial. Pana atunci puteti citi si articolul acesta https://fabricademov.ro/organizare/

 11. Cristina Minescu

  Buna ziua, pentru o suprafața de 30 de arii de câți butasi as avea nevoie?
  Mulțumesc

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   E destul de simplu de socotit. Aveti 3000 mp pe care ii impartiti in randuri egale de 1,4 m pe directia nord-sud de preferat, iar intre plante lasati o distanta de 0,35 m.
   3000 : 1,4 : 0,35 = 6122

 12. Mihai

  Buna ziua.As fi interesat sa pornesc o plantație cu lavanda.Cum stabilesc daca solul este corespunzător sau nu?Sunt din judetul Gorj.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Sunt multe de spus referitor la structura si compozitia solului preferat de lavanda. Totusi lavanda nu este pretentioasa si se dezvolta bine pe orice tip de sol atat timp cat are un ph cuprins intre 5.8 si 7.5 si e bine drenat. Daca vreti mai multe detalii ma puteti suna la 0721256229.

  • Daniela

   Bună ziua,
   Am 5 h de pământ și aș dori să cultiv lavandä. Aceste hectare de pământ sunt suficiente pentru o fermă mică de familie?

  • Alin Mihai Vezure

   Nu stiu ce sa va zic, sunt familii si familii, unele cu nevoi mai mari, altele cu nevoi mai mici. Teoretic poti scoate un venit si de 20.000 de euro la hectar, dar asta doar daca esti foarte bun comerciant si valorifici en-detail tot ce-ti poate da hectarul de lavanda, ulei esential, apa florala, flori verzi buchete, flori uscate, etc. Eu nu mi-as face calculele dupa acest model. As merge pe un venit brut de 3-5000 euro la hectar, cu un profit de 2-4000 euro/ha din anul 4. O combinatie a celor doua modele v-ar putea aduce peste 15.000 de euro la 5 hectare. Daca e putin sau mult, nu va pot zice, e cum spuneam, depinde de fiecare. In primii ani aveti nevoie de ajutoare ocazionale intr-o mai mare masura, dar scade necesarul de forta de munca dupa anul 3 de la plantare. Daca mai aveti intrebari ma puteti suna la numarul de telefon de pe site.

 13. TURCUS CIPRIAN

  buna ziua ,care ar fi suprafata minima pe care s-ar cultiva lavanda pentru a se preda la achizitor sau cei care preia lavanda uscata ,cultura intretinuta fara costuri adica lucrata personal tot anul. Care este raportul suprafata -profit ?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Probabil ca 0.5 Ha ar fi o suprafata buna care sa poata fi intretinuta usor. Pentru mai multe detalii va rog sunati-ma la 0721256229.

 14. Vladut Lefter

  Buna seara!Detint mai multe hectare de teren agricol in Prahova si sunt extrem de tentat de inceperea unei afaceri cu lavanda.Am insa o intrebare ce lucrari de intretinere necesita aceasta planta?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Ar trebui sa scriu cateva pagini legat de asta, dar va pot raspunde pe scurt totusi.
   1. Pastrarea culturii curate de buruieni prin prasila manuala si mecanizata.
   2. Corectarea formei tufelor de lavanda prin tundere de formare periodica
   3. Corectarea compozitiei solului prin amendamente specifice
   4. Recoltarea la timp a florilor.
   5. Tratamente de preventie sau combatere a daunatorilor.

   Mai multe raspunsuri puteti gasi prin articolele blogului, in paginile site-ului sau ma puteti suna la 0721256229 si va voi raspunde cu placere.

 15. Muresan Ramona

  Buna ziua,
  am dori sa infiintez in Dezmir, judetul Cluj o cultura de lavanda. Credeti ca se potriveste solul?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Am vandut multor clujeni butasi de lavanda si nu s-a plans nimeni ca a avut probleme de incompatibilitate. O prima conditie ar fi ca solul sa fie bine drenat sau usor in panta sa nu retina apa.

 16. Cristi Dogaru

  Buna ziua.
  Detin mai mult teren agricol in zona Fagaras Brasov. Vreau sa incep cu un hectar de teren si sa vad ulterior cum evolueaza lucrurile.
  Este o zona ok pentru aceasta planta?
  Cata apa au nevoie plantele pentru ca sistem de irirgatie nu e in zona (a fost dar e distrus)?
  Multumesc

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Noi suntem din Agnita si cred ca zona dumneavoastra e chiar mai buna decat zona noastra din cauza solului. Plantele nu au nevoie de irigare in mod normal, dar in primul an trebuie udate cu cisterna in caz de seceta, altfel nu. Daca mai aveti si alte intrebari puteti sa ma sunati la 0721256229 sau aici, la comentarii.

 17. Mihai

  Buna ziua!

  As vrea sa stiu care este logica din spatele distantei de 35 cm dintre puieti.
  Mie mi se pare foarte mica. Am experimentat soiul Sevastopolis si am vazut ca, la varsta de 3 ani, tufa ajunge la un diametru de 60 cm(eu le-am plantat la 60 cm distanta- judetul Mehedinti). Asta inseamna o dezvoltare de 30cm in stanga si 30 in dreapta, si parca nu e acelasi lucru cu 17.5 cm.

  Cumva, in felul asta doriti sa anulati golul dintre tufe care, recunosc, e enervant la prasit? 😀

  Am mai discutat si cu alti cultivatori de Sevtopolis si cea mai mica distanta de plantare recomandata a fost de 50cm.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Ati intuit bine, ideea e sa ramana cat mai putin spatiu intre ele si tufele sa se intrepatrunda. Tufa nu are mai mult de 50 de cm in diametru atunci cand e tunsa, doar in perioada de inflorire poate ajunge si la 80 de cm in diametru. Daca le puneti la 50 de cm nu veti avea niciodata un rand dens si compact. E foarte adevarat ca se taie mai greu florile in cazul in care tufele sunt mai apropiate si e greu sa faci buchete frumoase cu tije lungi, dar pentru cei care cultiva lavanda pentru ulei esential atunci distanta mai mica e un avantaj pentru ca ofera o densitate mai mare de plante la hectar si deci si o productie mai mare de ulei esential.

  • Mihai

   Hmmm… eu chiar am o tufa care are 80 cm, tunsa 🙂 Cred ca s-a intins deoarece am facut niste musuroaie uriase in jurul lor si imi inchipui ca am prins ramuri sub pamant, care au prins radacini 🙂

   Pe mine ma intereseaza momentan sa plantez 1000 mp, pentru a scoate puieti peste 3 ani, puieti necesari pentru a acoperi vreo 8Ha si as vrea sa stiu care ar fi distanta cea mai nimerita. Cumva, imi inchipui ca daca sunt atat de apropiate, nu se dezvolta tufa la capacitatea ei maxima si nu voi scoate prea multi puieti din tufa.

   Ar mai fi o problema.. lungimea terenului este pe directia N-S iar eu ma gandesc sa fac randurile pe latimea lui, caci este pe directia E-V. Am socotit ca in felul acesta plantele nu se umbresc unele pe altele. Imi puteti spune care diectie ar fi mai buna? 🙂

  • Alin Mihai Vezure

   Plantati plantele pe rand la 0.4 m si 1.2 m intre randuri. Tineti cont ca presupunind ca nu se dezvolta foarte tare (ma indoiesc ca le opreste distanta dintre ele) oricum veti compensa prin numarul mai mare. In mod normal randurile se planteaza pe directia Nord-Sud, asa au cea mai buna expunere solara. Daca le veti pune invers partea dinspre nord a tufelor nu va vedea soarele niciodata.

 18. Bozan Florin

  Buna ziua. Am infiintat o mica plantatie de lavanda soiul Sevtopolis m-ar interesa daca dumneavoastra achiziotionati flori (proaspete sau uscate). In viitor as dori sa achizitionez aparatura necesara pentru obtinerea uleiul de lavanda

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Speram ca de anul acesta sa ne organizam si sa incepem achizitia de flori. Din pacate va trebui sa aman pana la anul. Instalatii de distilare maimsimple si mai ieftine, dar fara a fi prost concepute si executate, gasiti pe site in sectiunea magazin.

 19. Radu

  Buna! Imi surade ideea de a porni o afarcere cu lavanda. Am citit mai multe articole in care se spunea ca o mare parte din productie este trimisa in Franta si Germania (daca nu ma insel) Intrebarea mea (putin penibila,cred) este cum iau legatura cu acesti clienti din alte tari? Cum afla ei de mine, sau eu de ei?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Raspunsul la intrebarea dumneavoastra e destul de compplex pentru ca nu este o solutie concreta, depinde foarte mult de talentul de vanzator al fiecaruia si nu in ultimul rand de calitatea, cantitatatea si disponibilitatea marfii. Sunt mai multe tari destinatie, nu doar Franta si Germania. Eu as socoti mai importanta piata americana sau chiar si cea italiana. Sa nu neglijam nici piata din Romania care este in crestere. E important si soiul de lavanda pe care-l veti cultiva, nu orice soi are cautare in Franta, de exemplu. Va dau doua exemple, am un potential client in Germania care doreste o cantitate mai mica de doar cateva zeci de kg, dar vrea neaparat uleiul obtinut din lavanda soiul Lavandula Angustifolia Vera. Mai am altul din Bulgaria pe care-l „ardea buza” sa cumpere 5 tone de ulei esential obtinut din soiuri bulgaresti. Cert e ca in functie de ce soi va veti hotara sa cultivati va trebui sa abordati piete diferite. Cum? Mi-a mi-a fost mai usor sa-mi gasesx partenerii pe internet. Nu spun ca e usor, dar nici foarte complicat. Avantajul dumneavoastra e ca aveti timp 3 ani din momentul plantarii culturii, sa va gasiti macar o parte din parteneri.

 20. Leta

  Buna seara! Am o gradina de 100 mp și as vrea sa cultiv lavanda cu scop decorativ, hobbi. . .

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Trebuie sa-mi puneti intrebari mai punctuale ca sa va pot ajuta.

 21. ivan ioana

  am infiintat anul acesta o livada de 150de pomi fructiferi asi putea cultiva lavanda printre ei intre randuri am distanta de 4m iar intre pomi 3m?suprafata este de 1700mp

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Nu prea e potrivita plantarea lavandei printre pomi datorita umbrei generate de acestia. Lavanda se planteaza in locuri expuse la soare.

  • Denisa

   Buna ziua!
   As dori sa fac o comanda de 600 de butași de lavanda. Îmi puteți spune pe ce suprafață de teren se pot cultiva aceștia?

  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara!
   Calculul este destul de simplu. 600 x 1,2 (distanta intre randuri) x 0,35 (distanta intre plante pe rand) = 252 mp.

 22. Valeriu

  Calitatea materialului cumpărat de la dvs. e chiar ceea ce ar trebui să fie.

  Răspuns
 23. Daniel.

  Buna seara. Dispun de un teren cu o suprafață de un hectar. Cat m-ar ajunge să investesc în cultura de lavandă. Cu ce suprafață m-ati sfătui să încep și la cat s-ar ridica investiția? Va mulțumesc anticipat pentru sfaturi.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna seara. Nu e complicat de estimat la cat v-ar ajunge costul investitiei intr-o cultura de lavanda pe un hectar de teren, dar sunt multe elemente specifice pe care nu am cum sa le cunosc. Costurile pot diferi de la caz la caz, singurul pret sigur pe care vi-l pot spune este cel al butasilor. Aveti mai multe situatii in functie de schema de plantare. Puteti alege sa faceti randurile la 1,4 sau la 1,6 m si la fel distanta intre plante poate fi aleasa intre 0,3 si 0,4 m. Distanta mai mica intre randuri si plante duce la costuri initiale mai mari datorita densitati de butasi mai ridicate, dar in urmatorii ani o densitate mai mare a plantelor determina o intretinere mai putin costisitoare, dar si o recolta mai mare si implicit un venit superior proportional.
   Am sa va dau cateva exemple de calcul al numarului de butasi necesari si o estimare de cost initiala.
   1. randurile la 1,4 si distanta intre plante la 0,3
   10000/1,4/0,30= 24000 de butasi x 1 leu= 24000 lei
   2. randurile la 1,4 cu 0,35
   10000/1,4/0,35= 20500 butasi x 1 leu= 20500 lei
   3. randurile la 1,4m cu 0,4m
   10000/1,4/0,40=18000 butasi x 1 leu = 18000 lei
   4. randurile la 1,6 m cu 0,30 m
   10000/1,6/0,30= 21000 butasi x 1 leu = 21000 lei
   5. randurile la 1,6 m cu 0,35 m
   10000/1,6/0,35= 18000 butasi x 1 leu = 18000 lei
   6. randurile la 1,6 cu 0,40
   10000/1,6/04= 15700 butasi x 1 leu = 15700 lei

   La aceste costuri trebuie adunate si cele generate cu costul fortei de munca necesare plantarii butasilor, costul pregatirii terenului, arat, discuit, etc., costuri cuprinse intre 2000 de lei si 4000 de lei, in functie de conditiile particulare.

   La cea de-a doua intrebare e dificil de dat un raspuns, ar trebui sa va cunosc personal, sa va stiu nivelul resurselor de care dispuneti. Poate o discutie telefonica ar fi mai utila, ma puteti suna oricand la 0721256229. Imi face mare placere sa vorbesc despre lavanda.

  • Daniel

   Va mulțumesc pentru informații. Încep să mă gândesc din ce în ce mai serios la o astfel de investiție. Mi-am notat numărul dumneavoastră de telefon si când am strâns suficiente informații vă voi și contacta pentru o colaborare. Cu stima.

 24. Teodorescu Stefan

  Buna ziua!
  Pentru o supra fata de aprox 5000 mp, de cati butasi am nevoie?
  La ce distanta se planteaza? Distanta intre randuri cat trebuie sa fie?
  Va multumesc anticipat!

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. La 5000 mp va recomand sa aveti cultura pregatita sa fie cultivata mecanizat chiar daca acum nu dispuneti de tractor si va ganditi sa o intretineti manual sau cu motocultorul. In acest caz distanta minima este de 1,4 m intre randuri, iar distanta intre plante poate fi intre 0,3 si 0,5 m. Eu as merge pe 1,4 X 0,35. Astfel numarul de butasi necesar este de 5000:1,4:0,35= 10204 butasi.

  • Teodorescu Stefan

   Multumesc pentru informatii! Sunt interesat si vom tine legatura, cand am totul pregatit va voi contact! O zi buna!

  • Alin Mihai Vezure

   Va asteptam!

 25. Georgescu Mona

  Am un hectar pe care as dori sa cultiv lavanda,in timp sunt sanse sa gasesc cumpărător pt ea?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Sigur că se vor găsi cumpărători, altfel nu s-ar mai apuca nimeni. 🙂

   Ca în orice altă afacere, depinde de dumneavoastră în ce măsură veţi valorifica recolta. Vestea bună e că aveţi timp 3 ani (până intră pe producţie maximă) să vă gândiţi cum aţi putea monetiza lavanda din cultura dumneavoastră. În tot acest timp veţi găsi solutii şi idei practice de valorificare de la alţi cultivatori sau chiar de la potenţiali clienţi şi veţi putea alege modelul de afacere care vi se potriveste cel mai bine.

   În cel mai rău caz posibil, vindeţi floarea uscată (sunt deja câtiva procesatori care cumpără, printre care şi noi) şi tot veţi scoate un profit cuprins între 2000 şi 3500 de euro la hectar, depinde de soiul cultivat, modul în care-l veţi cultiva, sol, climat sau condiţiile meteo din anul respectiv. Desigur puteţi găsi variante în care să vindeţi direct clientului final şi atunci profitul poate fi MULT mai mare. De pildă uleiul esenţial de lavandă soiul Sevtopolis se vinde la en-gross cu un preţ de 60-70 de euro/kg , iar en-detail, ambalat în sticluţe mici, preţul ajunge şi la 400 de euro/litru.

  • Ramona

   Buna seara, ce soi de lavanda mi ati recomanda, pentru o plantatie de 2 ha,care este mai căutată pe piata in ziua de azi.
   Multumesc!

  • Alin Mihai Vezure

   Pentru culturi mai mari de 1 ha eu recomand Sevtopolis. Este un soi cu o productie mare de ulei esential de lavanda.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.