Explorează acum oferta noastră de plante aclimatizate țării noastre!

Telefon: +40 721 256 229

contact@fabricademov.ro

CONTUL MEU

WISHLIST

COS

Inmultirea lavandei

Modalitati de obtinere a rasadurilor

Momentul extinderii culturii de lavanda sau diversificarea culturii prin adoptarea unor noi soiuri, ne pune in fata gasirii unor metode practice de producere a materialului saditor. Ratiunea producerii materialului saditor cu resurse propri nu are la baza doar ideea scaderii costurilor ci si o modalitate mai buna de control a nevoilor de dezvoltare a culturii.

Lavanda poate fi inmultita prin 4 metode principale: prin seminte, prin butasire  (softwood si hardwood) , marcotaj si separarea tufelor.  Cea mai utilizata metoda este cea producerii butasilor  din tulpini lemnificate si despre aceasta metode puteti citi mai multe aici (partile 2, 3, si 4). Voi descrie pe rand toate metodele pentru ca fiecare in parte poate aduce avantaje specifice sau mai la indemana unora dintre noi. Eu prefer obtinerea rasadurilor din butasi dar e mai comod sa comanzi seminte din SUA, Franta, Canada sau Marea Britanie, decat sa aduci de-acolo plante vii, in cazul in care vrei sa-ti extinzi cultura cu soiuri noi, greu de gasit in tara. De exemplu, majoritatea ofertei de rasaduri din seria Ellagance  sunt obtinute din seminte. In schimb la culturile intensive a soiurilor cultivate pentru ulei esential in special, plantele provin din butasi obtinuti  din tulpini lemnificate de la plante mature.

Inmultirea din seminte

Aceasta metoda de inmultire a lavandei presupune plantarea in substrat a semintelor de lavanda si asigurarea conditiilor necesare germinarii lor. Din pacate, rata de germinare a semintelor de lavanda este destul de scazuta, sub 50% dar exista mici trucuri prin care putem inbunatati acest procent.

Inainte de plantare e util si potrivit sa le preinmuiati pentru 24-48 de ore intr-o solutie de apa cu Razormin, un stimulent de inradacinare.  In loc de Razormin se pot folosi si alti stimulenti de inradacinare precum Radistim, sau Atonik. Atonik e recomandat mai mult ca si stimulent de crestere, dar are si rol de stimulare a germinarii semintelor.  Multi cultivatori nu recomanda utilizarea stimulatorilor considerandu-i inutili, ei fiind adeptii principiului „laissez faire”, principiu conform caruia natura va avea grija de toate daca e sa fie iar rezultatele ar fi mai firesti si predictibile.

Dupa cele 24 sau 48 de ore,  semintele se zvanta pe un servetel. Datorita dimensiunii foarte mici a semintelor e recomandat sa le amestecati cu 3 parti nisip uscat si cernut fin. Astfel veti putea distribui mai usor semintele in stratul de cultura.

Straturile vor avea o latime de 1 sau 1,2 m, din pamant bine maruntit si apoi tasat. Distanta intre straturi e bine sa fie de 40-50 cm pentru a intra cu usurinta sa faceti operatiunile de semanare si intretinere a plantelor.

Dupa pregatirea straturilor, acordati o importanta deosebita tasarii substratului. E foarte important ca dupa si inainte de semanare solul sa fie bine tasat pentru ca samanta sa aiba un contact cat mai bun cu pamantul, astfel germinarea se produce mai repede.

Randurile vor fi trasate la o adancime de 2 cm si o distanta de 15-20 cm intre ele. Inainte de semanare e indicat sau udati bine solul fara a lasa apa sa balteasca. Dupa trasarea canalelor de semanat puteti distribui amestecul samanta-nisip iar apoi acoperiti cu 2 cm de amestec mranita/pamant/nisip (proportii egale) sau doar pamant, tasati si udati iar. La udarea dupa semanare, si apoi pana apar majoritatea plantelor, folositi un cap de dus care sa imprastie apa cat mai fin pentru a nu disloca si imprastia semintele.