Butaşi de lavandă „hardwood” şi „softwood”

O să presupun că aţi citit deja prima parte despre producerea de butaşi de lavandă aşa că trec direct la descrierea metodei de producere a butaşilor din tăieturi lemnificate (hardwood). Am precizat că sunt tăieturi lemnificate pentru că mai există şi metoda producerii de butaşi de lavandă din tăieturi de muguri noi, verzi (softwood). Aceasta metodă încă n-am încercat-o aşa că o să aman discuţia despre ea. Totuşi merită să reveniţi să căutaţi un următor articol despre această  metodă pentru că mi se pare util să cunoşti mai multe metode de producere a diferitelor feluri de  butaşi de lavandă. Fiecare dintre ele are avantaje şi dezavantaje specifice şi vă veţi putea folosi de ele după necesităţi şi posibilităţi.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi este să vă informaţi despre soiul pe care vreţi să-l multiplicaţi prin butaşi de lavandă. În funcţie de asta să încercaţi să vă procuraţi tăieturile. Fiind vorba de butăşire, plantele rezultate vor fi copii fidele a plantei mamă din care au provenit tăieturile. Butaşii de lavandă vor avea exact aceleaşi caracteristici. Ideal ar fi să cunoaşteţi cultura din care provin tăieturile pentru că aşa vor arata şi  plantele voastre din butaşi de lavandă. Dacă tăieturile provin din cultura voastră, vă recomand ca planta sursă să aibă o vârstă mai mare de 3 ani şi să fie dezvoltata bine.

Pregatirea solului

Solul în care se vor dezvolta butaşii nu are caracteristici speciale dar eu m-aş orienta să nu fie prea diferit de solul în care vor fi transplantaţi acei butaşi de lavandă la final, poate doar aş pune ceva mai mult îngrăşământ organic, gunoi de grajd vechi sau mraniţă. Eu aşa am facut. Am împrăştiat mai întâi mraniţa peste întreaga suprafaţă destinată producerii butaşilor, apoi am început să sap solul cu motocultorul. Am făcut 3 treceri pentru ca solul să fie foarte bine mărunţit şi mraniţa înglobată cât mai uniform. La final am făcut straturile late de aproximativ 1 m cu cărări între ele late de 30 de cm. Acum le-aş face mai late, măcar la 50 cm, pentru că spaţiul se va îngusta după ce veţi monta tunelele de umbrire despre care vă voi spune în partea a IV-a a articolului.

Din cauza săpării cu motocultorul, solul rămâne foarte afânat şi asta nu e prea bine pentru butaşii voştri. Au nevoie de un contact intim cu solul aşa că e bine să-l tasaţi la final, după ce aţi făcut straturile. Puteţi folosi un tăvălug de grădină sau cum am făcut eu, am pus o scândură lată de 20 cm şi lungă 4 m pe care mi-am plimbat cele 100 de kg ale mele . Am mutat apoi scândura şi am reluat plimbarea până am terminat toată suprafaţa straturilor, la final am udat bine şi solul a devenit numai bun pentru viitorii butaşi de lavandă. Odată pregătite straturile, am început pregătirea tăieturilor pentru plantarea în strat.

Aveţi mai jos formularul pentru  abonarea la newsletter. Vă invit să-l completaţi ca să nu pierdeţi cumva următoarele părţi. Eu mai uit, dar maşinăria pe care-o folosesc ca să trimit pe email ultimele articole publicate, nu uită niciodată. 

Straturi pentru butasi de lavanda

Tot procesul acesta durează aproximativ un an, deci dacă începeţi în primăvară, presupunând că găsiţi tăieturi de calitate şi totul merge ca la carte, veţi putea începe propria cultură de lavandă primăvara din anul următor. Dacă nu doriţi să treceţi prin tot procesul acesta şi preferaţi să „intraţi în pită” cu afacerea cât mai curând, apelaţi la nişte lavandieri experimentaţi. Noi oferim butași de calitate, cele mai bune prețuri și consultanță gratuită!