Explorează acum oferta noastră de plante aclimatizate țării noastre!

Telefon: +40 721 256 229

contact@fabricademov.ro

CONTUL MEU

WISHLIST

COS

Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a II-a

Autor Alin Mihai Vezure

17 iulie 2016

Butaşi de lavandă „hardwood” şi „softwood”

O să presupun că aţi citit deja prima parte despre producerea de butaşi de lavandă aşa că trec direct la descrierea metodei de producere a butaşilor din tăieturi lemnificate (hardwood). Am precizat că sunt tăieturi lemnificate pentru că mai există şi metoda producerii de butaşi de lavandă din tăieturi de muguri noi, verzi (softwood). Aceasta metodă încă n-am încercat-o aşa că o să aman discuţia despre ea. Totuşi merită să reveniţi să căutaţi un următor articol despre această  metodă pentru că mi se pare util să cunoşti mai multe metode de producere a diferitelor feluri de  butaşi de lavandă. Fiecare dintre ele are avantaje şi dezavantaje specifice şi vă veţi putea folosi de ele după necesităţi şi posibilităţi.

Primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi este să vă informaţi despre soiul pe care vreţi să-l multiplicaţi prin butaşi de lavandă. În funcţie de asta să încercaţi să vă procuraţi tăieturile. Fiind vorba de butăşire, plantele rezultate vor fi copii fidele a plantei mamă din care au provenit tăieturile. Butaşii de lavandă vor avea exact aceleaşi caracteristici. Ideal ar fi să cunoaşteţi cultura din care provin tăieturile pentru că aşa vor arata şi  plantele voastre din butaşi de lavandă. Dacă tăieturile provin din cultura voastră, vă recomand ca planta sursă să aibă o vârstă mai mare de 3 ani şi să fie dezvoltata bine.

Pregatirea solului

Solul în care se vor dezvolta butaşii nu are caracteristici speciale dar eu m-aş orienta să nu fie prea diferit de solul în care vor fi transplantaţi acei butaşi de lavandă la final, poate doar aş pune ceva mai mult îngrăşământ organic, gunoi de grajd vechi sau mraniţă. Eu aşa am facut. Am împrăştiat mai întâi mraniţa peste întreaga suprafaţă destinată producerii butaşilor, apoi am început să sap solul cu motocultorul. Am făcut 3 treceri pentru ca solul să fie foarte bine mărunţit şi mraniţa înglobată cât mai uniform. La final am făcut straturile late de aproximativ 1 m cu cărări între ele late de 30 de cm. Acum le-aş face mai late, măcar la 50 cm, pentru că spaţiul se va îngusta după ce veţi monta tunelele de umbrire despre care vă voi spune în partea a IV-a a articolului.

Din cauza săpării cu motocultorul, solul rămâne foarte afânat şi asta nu e prea bine pentru butaşii voştri. Au nevoie de un contact intim cu solul aşa că e bine să-l tasaţi la final, după ce aţi făcut straturile. Puteţi folosi un tăvălug de grădină sau cum am făcut eu, am pus o scândură lată de 20 cm şi lungă 4 m pe care mi-am plimbat cele 100 de kg ale mele . Am mutat apoi scândura şi am reluat plimbarea până am terminat toată suprafaţa straturilor, la final am udat bine şi solul a devenit numai bun pentru viitorii butaşi de lavandă. Odată pregătite straturile, am început pregătirea tăieturilor pentru plantarea în strat.

Aveţi mai jos formularul pentru  abonarea la newsletter. Vă invit să-l completaţi ca să nu pierdeţi cumva următoarele părţi. Eu mai uit, dar maşinăria pe care-o folosesc ca să trimit pe email ultimele articole publicate, nu uită niciodată. 

Straturi pentru butasi de lavanda

Tot procesul acesta durează aproximativ un an, deci dacă începeţi în primăvară, presupunând că găsiţi tăieturi de calitate şi totul merge ca la carte, veţi putea începe propria cultură de lavandă primăvara din anul următor. Dacă nu doriţi să treceţi prin tot procesul acesta şi preferaţi să „intraţi în pită” cu afacerea cât mai curând, apelaţi la nişte lavandieri experimentaţi. Noi oferim butași de calitate, cele mai bune prețuri și consultanță gratuită!

Ați putea dori, de asemenea…

3 Comentarii

 1. Ileana

  Imi pare rau ca nu v-am ascultat! Am incercat sa fac butasi cu taieturi din planta tanara de un an si au iesit foarte firavi. Am irosit un an din zgarcenie. Recomand tuturor sa foloseasca taieturi din plante mature, sau mai bine sa cumpere butasii decat sa iroseasca bani, munca si timp.

  Răspuns
 2. Rus Maria Sanda

  Buna ziua .Am si eu o întrebare plantele pot fi obținute prin semănare si apoi replicate si lăsate sa crească pana anul viitor momentan nu dispun de fonduri sa cumpar butasii dar doresc sa înființez o cultura de lavanda pe 50 de arii.Imi puteti da un sfat ce pot sa fac ? Va Multumesc mult.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua. Nu prea am experienta la multiplicarea din seminte. Am incercat si eu, dar rezultatele au fost mai slab decat modeste. Aveti in schimb in detaliu procedura de obtinere a plantelor prin butasire. Daca nu va permiteti sa cumparati plantele pentru 50 de ari, puteti cumpara cateva sute de plante, le ingrijiti minim 2-3 ani si la maturitate recoltati tulpini lemnificate pe care le puneti la inradacinat. Va obisnuiti astfel si cu ingrijirea lor, aflati multe detalii despre planta lucrand. Daca incepeti anul acesta in 3-4 ani puteti ajunge unde v-ati propus doar cu un pic de efort si atentie.

   Răspuns

Confirmări/Notificări

 1. Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a IV-a - Fabrica De Mov - […] producerea butasilor de lavanda din taieturi si ati parcurs deja primele 3 articole (Partea I-a, a II-a si a III-a).…
 2. Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a V-a - Fabrica De Mov - […] Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a II-a […]
 3. Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a III-a - Fabrica De Mov - […] Articolul trecut terminasem cu pregătirea straturilor în care urma să pun cele câteva zeci de mii de butaşi de lavandă.…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *