Explorează acum oferta noastră de plante aclimatizate țării noastre!

Telefon: +40 721 256 229

contact@fabricademov.ro

CONTUL MEU

WISHLIST

COS

Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a III-a

Autor Alin Mihai Vezure

21 iulie 2016

Tulpini de lavandă  (tăieturi) – viitori butaşi de lavandă

Pregatire taieturiArticolul trecut terminasem cu pregătirea straturilor în care urma să pun cele câteva zeci de mii de butaşi de lavandă. În tot acest timp ajutoarele mele  au pregătit tăieturile pentru a fi plantate. După ce au fost recoltate, tulpinile de lavandă, numite aici generic  „tăieturi”, au trebuit pregătite. Atunci când veţi recolta tulpinile de lavandă e bine sa ţineţi cont că acestea să fie lemnificate, nu  mai mici de 10 cm, recomand 15 cm, şi nu mai subţiri de 3 mm.  După recoltare trebuie curăţate de frunze pe partea inferioară (cam 2/3) şi tăiată oblic la capătul care se va înfige apoi în sol. Tăindu-l oblic o sa fie mai uşor de introdus în sol prin folia de mulcire.

IMG_1542La partea cu îndepărtatul frunzelor sunt două păreri. Una zice că e bine sa fie îndepartate, cealaltă că n-ar fi cazul. Eu cred că, într-adevar, nu este cazul, dar e mai bine. Frunzele sunt destul de groase iar atunci cand veţi introduce tulpina în pământ va face o gaura destul de largă prin folia de mulcire iar asta va da ocazia buruienilor să se strecoare mai uşor afară să vă dea de lucru. Pe de alta parte va fi mai uşor de udat pentru că apa va ajunge mai repede şi mai multă în sol atunci când veţi uda butaşii. Din păcate acest avantaj vine şi cu un dezavantaj, apa din sol se va evapora apoi mai repede. Una peste alta, parcă e mai bine ca partea care o introducem în sol să fie curăţată de frunze.

Plantarea tăieturilor

Taieturile de lavanda plantate la aproximativ 5 cm.

Tăieturile de lavandă plantate la aproximativ 5 cm.

Spuneam mai sus că recomand ca tulpinile puse la înrădăcinat pentru a deveni butaşi de lavandă să fie de minim 15 cm. Dacă partea introdusă în sol este de 10 cm, va rămân 5 cm afară şi este destul. Cu cât este mai lungă partea din pământ cu atăt va avea o rezervă de apă mai mult timp. Apa se evaporă progresiv începând de la suprafaţă iar primele rădăcini apar la capătul introdus în sol. Rădăcinile  vor porni începând de la adâncimea la care aţi introdus tulpina. Cu cât e mai jos cu atât rezerva de apă e mai mare şi veţi uda mai rar. În cazul în care veţi planta câteva mii sau zeci de mii de butaşi de lavandă, efortul depus cu asigurarea umidităţii necesare în sol va fi direct proporţional, aşa că n-aş neglija deloc acest aspect.

Derularea foliei de mulcire

Derularea foliei de mulcire pe măsura ce înaintam cu plantarea tăieturilor.

Înainte de introducerea tăieturilor în sol, peste stratul de pământ am derulat o folie de mulcire de culoare neagră şi grosime de 30 microni. Poate fi folosită şi folia de 15 microni fără probleme. Am derulat câte un metru aproximativ şi apoi am înfipt tăieturile la o distanţă de 5 cm una de alta. Nu am folosit niciun instrument de măsură, am aproximat această distanţă pentru că nu este nimic critic. Pot fi plantate la 6 cm sau la 4 cm, dar n-aş depăşi aceste limite. Dacă le plantaţi prea strâns, prea înghesuite, nu se vor dezvolta suficient. Dacă le plantaţi prea rar o să le încurajaţi să se dezvolte prea mult la suprafaţă în detrimentul părţii subterane a rădăcinii. În cazul în care veţi folosi un plantator pentru plantarea în câmp a butaşilor, nu vă ajută ca partea aeriană să fie foarte stufoasă.

 

Ce mai urmeză?

Primul strat cu viitorii butasi de lavanda.

Primul strat cu viitorii butaşi de lavandă.

Am pregătit solul şi  tăieturile, le-am plantat iar la final am udat cu stropitoarea o soluţie de Razormin, preparată după indicaţiile producătorului, pentru a stimula înrădăcinarea.

Am senzaţia că ar mai fi ceva de spus, parcă am terminat prea repede cu plantarea lor.  Eh, atât este, nimic mai mult. Mai departe trebuie doar să aveţi grijă de ei să se dezvolte. O parte vor muri, dar dacă sunteţi cu ochii pe ei aceasta parte nu ar trebui să depăşească 10-20%. Despre cum să aveţi grijă de ei în lunile în care vor creşte, să devină butaşi de lavandă, voi vorbi în următoarea parte. Va fi un capitol important aşa că n-ar fi o idee rea să subscrieţi la newsletter ca să fiţi siguri că primiţi articolul pe email.

Tot procesul acesta durează aproximativ un an, deci dacă începeţi în primăvară, presupunând că găsiţi tăieturi de calitate şi totul merge ca la carte, veţi putea începe propria cultură de lavandă primăvara din anul următor. Dacă nu doriţi să treceţi prin tot procesul acesta şi preferaţi să „intraţi în pită” cu afacerea cât mai curând, apelaţi la nişte lavandieri experimentaţi. Noi oferim butași de calitate, cele mai bune prețuri și consultanță gratuită!

Butaşi de lavandă

Ați putea dori, de asemenea…

35 Comentarii

 1. Adi

  Buna,

  In ce perioada introduceti taieturile in pamant?(luna, saptamana)

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Buna ziua, taieturile se pot pune in strat oricand, dar in perioada de iarna le-as proteja cu o folie antiinghet. Optim ar fi ca primavara sa le gaseasca in pamant. Oricum inradacinarea nu porneste decat dupa ce temperatura medie a solului creste peste 15 grade Celsius. Eu le-am plantat la finele lui martie anul acesta. Alti colegi le-au plantat la final de februarie sau inceput de martie si acum sunt cam la fel de dezvoltati pentru ca au inceput sa dezvolte radacini cam in acelasi timp.

   Răspuns
 2. Elena

  Buna ziua,

  Cum voi putea folosi procedeul descris de dumneavoastra, daca vreau sa folosesc Clonex gel? Din cate stiu gelul acesta trebuie pus direct pe capatul taiat al crengutei de lavanda.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Nu va recomand sa folositi clonex si apoi sa infigeti tulpina de lavanda prin folie, sansele ca cea mai mare parte a biostimulatorului de inradacinare sa ramana pe folie sunt destul de mari. In cazul in care doriti sa folositi musai Clonex cred ca va trebui sa renuntati la folia de mulcire. In plus Clonex e foarte scump, se pot planta undeva pe la 3-4000 de taieturi cu un 1 kg de clonex, deci un consum de 250g la mia de taieturi. Eu am folosit Razormin si rata de prindere este peste 80%.

   Răspuns
 3. Vlad

  Buna ziua,

  Daca pun „taieturile” in octombrie-noiembrie in pamant, presupun ca se vor „transforma” in butasi in toamna anului urmator,nu?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Da, asa este. Tot numai in primavara for incepe sa dezvolte radacini.

   Răspuns
 4. Vlad

  Cam cate crengute lemnificate pot recolta de la fiecare tufa fara sa afectez dezvoltarea plantei mama?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Nu foarte multe, depinde foarte mult si de tufa, cat de bine este dezvoltata. Ideea e ca nu trebuie sa taiem in asa masura incat sa punem planta in pericol si nici sa-i diminuam recolta de anul viitor. Probabil undeva intre 10 si 20 de tulpini lemnificate de la o tufa matura.

   Răspuns
 5. Vlad

  Nu ar fi mai bine ar fi sa punem „taieturile” in pamant primavara devreme pentru a evita protejarea cu folie antiinghet? Presupun ca si cele puse in primavara tot in toamna urmatoare se vor transforma in butasi? Ar fi vreo diferenta? Cum recomandati?

  Va multumesc!

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Ba da, se poate, e cam acelasi lucru, dar e adevarat ca punandu-le toamna trebuie protejate. Avantajul plantarii in toamna ar fi ca se pot planta taieturile obtinute din tunderea lavandei (dar si taieturile pot fi pastrate peste iarna in pivnita la o temperatura joasa si in atmosfera nu prea uscata) si faptul ca poate primavara aveti mai mult de lucru. Practic se pot pune oricand in intervalul noiembrie-martie.

   Răspuns
   • Vlad

    Multumesc foarte mult pentru lamuriri, mult succes!

    Răspuns
    • Alin Mihai Vezure

     Cu multa placere. Multumesc

     Răspuns
 6. soceanu maria

  mar interesa dupa cit timp de la palantare si producere se pot taia crengute pentru butasi

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Cam dupa trei ani veti putea recolta tulpini pentru inradacinare – producere de butasi. E recomandat ca butasii sa fie facuti din tulpini recoltate de la plante mature, altfel e foarte posibil sa obtineti plante cu productivitate scazuta si viata scurta.

   Răspuns
 7. Mihai

  Crencutele pentru butasi se recolteaza numai toamna sau se pot recolta primavara inainte de a le pune la butasit?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Se pot recolta oricand. Cel mai bine e sa le recoltati inainte de a le planta. Daca le recoltati in anotimpul cald aveti grija sa le recoltati dimineata devreme sau intr-o zi innorata, ori dupa ploaie.

   Răspuns
 8. István

  Daca se planteaza toamna taieturile este mai bine sa se planteze prin folia de mulcire sai fara? protejarea impotriva inghetului cum se face? cu folie in stil solar? folia de mulcire este ceva speciala si de unde se poate achizitiona ? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Da, se planteaza prin folia de mulcire, daca vreti cu folie de mulcire, eu asa va recomand. Protectia impotriva inghetului se face cu folie antiinghet, folie microporoasa de tip Agril si o gasiti aici sau si la alti furnizori.

   Răspuns
   • István

    multumesc pt. raspunsuri. folia antiinghet de pone pe cadre stil solar sau se acopera doar rasadurile. in timpul iernii, la temperaturi pozitive se mai descopera, sau nu se descopera pana in primavara?

    Răspuns
    • Alin Mihai Vezure

     E suficient sa le acoperiti fara cadru, doar s-o fixati bine de sol sa n-o ia vantul. O pastrati pana primavara cand dispare pericolul unor geruri mari, probabil din martie nu mai e cazul sa-i tineti acoperiti.

     Răspuns
     • István

      multumesc pt. raspunsuri, probabil pe parcurs o sa va mai solicit sprijinul.

     • Alin Mihai Vezure

      Cu placere. O sa incerc sa va raspund cat pot de bine si de repede.

 9. István

  calitatea plantelor obtuinute prin inmultirea din seminte este aceiasi cu calitatea plantelor obtinute din butasi? – ma refer la posibilitatea de otinere a uluiului (chiar daca procentul de germinatie este mai mic)

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Plantele obtinute din butasi sunt identice cu planta de la care au fost prelevate tulpinile folosite la producerea butasilor, deci vor mosteni toate caracteristicile plantei mama. De aceea se aleg pentru butasire plantele cel mai bine dezvoltate. La seminte e un pic diferit. Din seminte pot iesi plante putin diferite fata de planta de origine. Diferit poate fi si in sens pozitiv dar si negativ. Nu toate plantele obtinute din seminte vor fi puternic dezvoltate de aceea se si face o selectie inca din fazele initiale, dupa germinare. Avantajul plantelor din seminte e tocmai varietatea si diversitatea lor, fiecare planta e unica in felul ei, si in caz de imbolnavire se vor comporta diferit, propagarea bolii in cultura facandu-se cu dificultate. Un alt avantaj e ca plantele se vor ameliora de la o genaratie la alta, se vor adapta tot mai bine la conditiile locale. Dar pentru asta trebuie facute selectii si supravegherea plantelor pentru seminte, e ceva mai mult de munca pentru a obtine rezultate bune.

   Răspuns
 10. István

  taieturile recoltate toamna se pot time cateva zile pana la plantare, sau trebuiesc plantate in aceiasi zi? daca se pot tine trebuie puse in apa sau se pot pastra in pivnita fara sa se puna in apa?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   E de preferat sa fie plantate cat mai repede de la recoltare. Daca le pastrati in pivnita cateva zile nu este nevoie sa le puneti in apa.

   Răspuns
   • István

    multumesc

    Răspuns
 11. István

  am primit taieturile, maine as dori sa le plantez. partea ce vine in pamant vine curatat doar de frunze sau si de coaja_

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Doar frunze, incercati sa pastrati coaja cat mai intacta.

   Răspuns
 12. István

  mi s-a spus ca inainte de a planta taieturile sa le pun in apa cu atonik 10ml/10 l apa, cca 30 min(dar poate au stat si mai mult)dupa care sa le plantez. o parte din frunze s-au innegrit. Am gresit undeva?. oare aceste plante mai pot ramane in viata?

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Atonik nu este un stimulent de inradacinare, este un stimulent de crestere si de germinare, eventual poate fi folosit la seminte. Nu stiu daca tulpinile au fost afectate iremediabil, puneti-le in pamant asa cum stiti si vedeti ce se intampla. E ok sa experimentati dar e bine s-o faceti pe loturi mici si sa le puneti sub observatie permanenta pentru a sesiza eventualul progres. Metoda de mai sus e testata de mine si pot garanta ca a functionat foarte bine.

   Răspuns
 13. lazar mariana

  Buna ziua,

  Imi puteti spune de unde as putea achizitiona tulpini de lavanda (taieturi) ?
  Intentionez sa-mi fabric butasi de lavanda pentru a-mi cultiva terenul.

  va multumesc

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   V-am raspuns in email.

   Răspuns
   • irina

    buna ziua.De unde pot achizitiona tulpini de lavanda,vreau sa fabric butasi.Multumesc

    Răspuns
    • Alin Mihai Vezure

     Buna ziua. Puteti cumpara de la cultivatori de lavanda.

     Răspuns

Confirmări/Notificări

 1. Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a V-a - Fabrica De Mov - […] Butasi de lavanda : Cum se fabrica – partea III-a […]
 2. Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a IV-a - Fabrica De Mov - […] de lavandă din tăieturi şi aţi parcurs deja primele 3 articole (Partea I-a, a II-a şi a III-a). Dacă…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *