Explorează acum oferta noastră de plante aclimatizate țării noastre!

Telefon: +40 721 256 229

contact@fabricademov.ro

CONTUL MEU

WISHLIST

COS

Butaşi de lavandă : Cum se fabrică – partea I-a

Autor Alin Mihai Vezure

14 iunie 2016

Mulţi o să mă înjure că voi dezvălui în acest articol „Marele Secret” al producerii de butaşi de lavandă. E aşa o teorie a conspiraţiei ultra secretă ce aproape că devenise subiect tabu în discuţiile publice. Tind să cred că noi lavandiştii venim dintr-o alta lume care nu prea are treabă cu horticultura. Eu, lucrând în domeniul IT, aveam aceeaşi impresie ca producerea de butaşi de lavandă ori e vreo mare artă cu varii secrete şi mantre, ori e vreo tehnică ancestrală moştenită doar prin viu grai de marii maeştrii butăşari. 

De fapt, e simplu… şi nu prea. E simplu când ştii, şi voi tocmai veţi afla cum!

Primul pas e să te motivezi şi să te înarmezi cu multă răbdare pentru că va trebui să cauţi informaţie, iar în limba română nu prea găseşti, secretele sunt bine păstrate, cu limba de moarte.  Acum serios vorbind, găseşti foarte puţină documentaţie în limba română. În limba engleză se găseşte. Norocul nostru e că se găsesc totuşi destui lavandişti care nu au fost blestemaţi să ţină secretul producerii de butaşi de lavandă şi au spus tot ce ştiau fără să-i supun la chinuri groaznice.  Ovidiu de la Transylvanian Lavender şi Marius Macreanu au fost printre cei mai săritori. Metodele lor au fost un pic diferite. Marius a făcut butaşii un pic mai pretenţios, folosind un substrat bine pregătit dintr-un amestec de turbă şi nisip, plus un stimulent de înrădăcinare foarte scump, Clonex, dar cu rezultate foarte bune. Ovidiu a fost mai curajos şi a plantat tăieturile direct în sol, printr-o folie de mulcire şi a folosit Razormin ca stimulent de înrădăcinare, mult mai ieftin dar se pare la fel de eficient în acest caz şi Cropmax ca îngrăşământ foliar după ce tăieturile „au dat în verde”. Eu am aplicat metoda lui Ovidiu şi pe aceasta o voi descrie în continuare.

butasi de lavanda iunie 1

Butasi de lavanda la inceputul lui iunie

Am amânat acest articol pentru că aşteptam să am şi ceva rezultate palpabile.Pentru că sunt multe cuvinte care descriu tot procedeul ăsta, voi împărţi articolul în două sau trei părţi. Prima parte tocmai s-a terminat. 

Abonează-te mai jos la newsletter pentru ca să fii anunţat imediat ce apare şi următoarea parte a articolului.

Ați putea dori, de asemenea…

15 Comentarii

 1. Gabriel

  Salut,partea a II a ,cand?!.Sunt tare curios !Oricum e bine ca s-a gandit cineva sa faca o treaba deasta,pentru viitoarele generatii de lavandisti,o sa fie mai simplu si mai eficace sa-si „mareasca afacerea”. Tine-o tot asa!

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Salut. Inca nu stiu dar cred ca pana la finele lunii va aparea si partea a II-a. Cred ca va fi si o parte a III-a. Aboneaza-te la newsletter si vei primi articolul pe email in prima zi de luni dupa publicarea pe blog.
   Mersi de interes! 🙂

   Răspuns
 2. angela pioara

  Despre inmultirea lavandei prin seminte ce parere aveti? Am , in jurul lavandei mama, o multime de plante mici. Se vor dezvolta frumos anul viitor? Multumesc anticipat pentru raspuns.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Nu una buna, am incercat si rezultatele au fost dezamagitoare. In plus, plantele rezultate din seminte, puietii, se pare ca sunt mai slabe si dau o productie mai mica decat cele obtinute prin butasire. Nu stiu asta din experienta proprie ci doar din ce-am auzit la altii. Experienta mea e legata doar de obtinerea butasilor.

   Răspuns
 3. Vladoiu Nicoleta

  Multumim ptr informatie, toate cele bune…asteptam continuarea

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Si eu va multumesc pentru interes. Abonati-va la newsletter si veti primi articolul pe email in prima zi de luni dupa publicarea pe blog.

   Răspuns
 4. TibuA

  Asteptam cu interes:)

  Răspuns
 5. Maria

  Ma intereseaza daca se poate folosi un ierbicid pentru cultura de lavanda, datul cu sapa nu-i atuul meu

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Se poate folosi un erbicid total, gen Glifotim, impotriva buruienilor dintre randuri si se zice ca ar fi totusi recomandat ca pe rand sa se faca sapa manuala.

   Răspuns
 6. karol

  Cine are un buget redus poate folosi ptr o inradacinare buna apa de salcie .

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Si Razorminul se incadreaza la „buget redus” si se obtin rezultate bune.

   Răspuns
 7. istvan

  ati folosit atonik ? daca stiti ceva de rezultatele obtinute cu atonik va rog sa-mi comunicati. multumesc.

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Atonik se foloseste ca stimulator de germinare. Cand folositi seminte e recomandat Atonik.

   Răspuns
 8. Camelia

  Sunt interesată

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Puteti suna la 0721256229

   Răspuns

Confirmări/Notificări

 1. Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a IV-a - Fabrica De Mov - […] de producerea butasilor de lavanda din taieturi si ati parcurs deja primele 3 articole (Partea I-a, a II-a si a…
 2. Butasi de lavanda: Cum se fabrica – partea a V-a - Fabrica De Mov - […] Butasi de lavanda : Cum se fabrica – partea I-a […]
 3. Butaşi de lavandă: Cum se fabrică – partea a II-a - Fabrica De Mov - […] să presupun că aţi citit deja prima parte despre producerea de butaşi de lavandă aşa că trec direct la…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *