Mulţi o să mă înjure că voi dezvălui în acest articol „Marele Secret” al producerii de butaşi de lavandă. E aşa o teorie a conspiraţiei ultra secretă ce aproape că devenise subiect tabu în discuţiile publice. Tind să cred că noi lavandiştii venim dintr-o alta lume care nu prea are treabă cu horticultura. Eu, lucrând în domeniul IT, aveam aceeaşi impresie ca producerea de butaşi de lavandă ori e vreo mare artă cu varii secrete şi mantre, ori e vreo tehnică ancestrală moştenită doar prin viu grai de marii maeştrii butăşari. 

De fapt, e simplu… şi nu prea. E simplu când ştii, şi voi tocmai veţi afla cum!

Primul pas e să te motivezi şi să te înarmezi cu multă răbdare pentru că va trebui să cauţi informaţie, iar în limba română nu prea găseşti, secretele sunt bine păstrate, cu limba de moarte.  Acum serios vorbind, găseşti foarte puţină documentaţie în limba română. În limba engleză se găseşte. Norocul nostru e că se găsesc totuşi destui lavandişti care nu au fost blestemaţi să ţină secretul producerii de butaşi de lavandă şi au spus tot ce ştiau fără să-i supun la chinuri groaznice.  Ovidiu de la Transylvanian Lavender şi Marius Macreanu au fost printre cei mai săritori. Metodele lor au fost un pic diferite. Marius a făcut butaşii un pic mai pretenţios, folosind un substrat bine pregătit dintr-un amestec de turbă şi nisip, plus un stimulent de înrădăcinare foarte scump, Clonex, dar cu rezultate foarte bune. Ovidiu a fost mai curajos şi a plantat tăieturile direct în sol, printr-o folie de mulcire şi a folosit Razormin ca stimulent de înrădăcinare, mult mai ieftin dar se pare la fel de eficient în acest caz şi Cropmax ca îngrăşământ foliar după ce tăieturile „au dat în verde”. Eu am aplicat metoda lui Ovidiu şi pe aceasta o voi descrie în continuare.

butasi de lavanda iunie 1

Butasi de lavanda la inceputul lui iunie

Am amânat acest articol pentru că aşteptam să am şi ceva rezultate palpabile.Pentru că sunt multe cuvinte care descriu tot procedeul ăsta, voi împărţi articolul în două sau trei părţi. Prima parte tocmai s-a terminat. 

Abonează-te mai jos la newsletter pentru ca să fii anunţat imediat ce apare şi următoarea parte a articolului.