Explorează acum oferta noastră de plante aclimatizate țării noastre!

Telefon: +40 721 256 229

contact@fabricademov.ro

CONTUL MEU

WISHLIST

COS

Lavandă cu ceapă

Autor Alin Mihai Vezure

10 ianuarie 2016

Lavanda cu ceapa, rosii, castraveti

Nu ascuţiţi cuţitele, nu încingeţi cuptoarele şi nici nu vă lingeţi pe buze. Nu discutăm despre mâncare… încă. 

Ne-am obişnuit să nu amestecăm perele cu merele sau florile cu legumele. Am învăţat de la bunici să punem florile în curtea din faţă iar legumele în curtea din spate.

Cum ar fi să le amestecam puţin? Cum ar fi să facem o infuzie de mov printre straturile de ceapă, morcovi, roşii şi castraveţi? M-or fi apucat nişte porniri artistice şi am eu chef să dau un plus de culoare grădinii. Cinstiţi să fim nici n-ar strica  mai mult mov pe lângă cel al florilor de vinete.

Şi totuşi, să lăsăm deoparte emanaţiile artistice ale mecanicului de la cooperativă () şi să revenim la adevăratele motive pentru care noi ne-am pus câteva tufe de lavandă în grădina de legume. Pe lângă aspectul inedit şi plăcut, tufele de lavandă aduc beneficii importante culturilor alăturate. Nu mă apuc acum să enumar toate calităţile lavandei, un articol deloc exhaustiv găsiţi aici, dar voi pomeni de caracterul antifungic şi  repelent împotriva afidelor, melcilor, musculiţelor albe.

Dacă pentru unele insecte dăunătoare lavanda are darul de a le respinge, în schimb atrage foarte bine albinele, fluturii şi alte insecte polenizatoare.

Vă recomand să plantaţi câte o tufă pentru fiecare 30 mp de grădină. În acest scop, nu recomand lavandinul, chiar dacă şi el e puternic mirositor, este totuşi prea mare, va ocupa mult spaţiu în grădină şi nu vreţi asta. Cel mai mult recomand soiurile de lavandă cu miros puternic cum este Lavanda Munstead (Lavandula Angustifolia Munstead ) sau Lavanda Hidcote (Lavandula Angustifolia Hidcote ). Ambele soiuri au talie mică şi miros foarte puternic, se vor aşeza de minune în grădina voastră. Noi avem Sevtopolis şi face treaba de minune. Cel mai puternic efect îl vor avea  în perioada înfloririi, dar nu numai. De regulă, înfloresc prima data în luna iunie dar depinde şi de zona climatică. Dacă vara este lungă, puteţi avea şi o a doua înflorire prin august-septembrie (în 2015 am avut a doua înflorire în octombrie). Perioada de înflorire se poate întârzia sau grăbi dacă doriţi, practic, dacă vă ocupaţi îndeaproape,  puteţi avea tufele de lavandă înflorite cam toată vara.

Minunate plante, nu? Fac de toate, îndepărtează insectele bandiţi, atrag insectele bune, colorează şi parfumează grădina de legume, dar nu sapă, asta trebuie s-o faceţi voi până la urmă .

Dacă vrei să ai şi tu lavandă în grădina cu legume, noi oferim butaşi şi în pachete mai mici, pentru grădinari entuziaşti!

Ați putea dori, de asemenea…

Sirop de lavandă

Sirop de lavandă

A trecut deja mai bine de-o lună de când am primit o sticlă de sirop de lavandă de la Radu - Lavanda cu...

Lavanda – manual de utilizare

Lavanda – manual de utilizare

V-am "ametit" saptamana trecuta cu nenumaratele calitati si intrebuintari ale uleiului esential de lavanda dar fara sa...

5 Comentarii

 1. gabi

  …si putin umor e mereu binevenit 🙂

  Răspuns
 2. Mihai

  Cum adica, „Perioada de înflorire se poate întârzia sau grăbi dacă doriţi, practic, dacă vă ocupaţi îndeaproape, puteţi avea tufele de lavandă înflorite cam toată vara.”?

  Ce lucrari ar mai fi, caci eu stiu doar de prasit si recoltat? 😀

  Răspuns
  • Alin Mihai Vezure

   Ca sa intarziati aparitia florilor puteti tunde tijele florale de cum apar, astfel fortati planta sa reia procesul. Ca sa grabiti ar fi doua metode. Prima ar fi sa acoperiti plantele cu un tunel solar in perioada martie-aprilie, iar a doua ar fi sa folositi un ingrasamant pe baza de fosfor (pentru dozajele corecte va trebui sa experimentati).

   Răspuns
  • Lorelai

   Buna ziua, lavanda este rezisrenta la atacul melcilcului si a limax? Cu ce ar trebui prevenit ataciul lor?

   Răspuns
   • Alin Mihai Vezure

    Buna ziua! Nu am vazut pana acum atac de melci sau limacsi la lavanda, probabil si pentru ca e repelent pentru foarte multe insecte.

    Răspuns

Confirmări/Notificări

 1. Lavanda - manual de utilizare - Fabrica De Mov - […] cum o puteti folosi in gradina am scris si aici si daca, citind titlul, v-am facut sa va duceti…

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *