Lavandula Angustifolia Hidcotesursa Lavanda Husi

Lavandula Angustifolia Hidcotesursa Lavanda Husi

Originara din zona Pirineilor, Lavanda Hidcote mai este cunoscuta la noi in tara sub denumirea de Codreanca, un soi aclimatizat in Romania in urma cu multi ani. Are frunze argintiu-albastre si florile albastru-mov, uneori un albastru intens.
Acest soi de lavanda  nu creste mare nedepasind 60 cm si de aceea este foarte potrivit pentru aranjamente florale in gradini, pot fi create garduri vii de joasa inaltime si la fel de bine poate fi tinuta in ghivece. Mirosul puternic si talia mica o fac potrivita chiar si pentru apartamente sau balcoane.

In mod normal nu este prea potrivita iernilor reci de la noi dar in ultimul timp au aparut varietati de Hidcote mai adaptate climatului temperat continental cu ierni uneori geroase. Codreanca este un bun exemplu in acest sens.
Fiind o lavandula , Lavandei Hidcote ii place mult soarele si solurile calcaroase si  bine drenate, ph neutru sau usor  alcalin,  oricum nu este foarte pretentioasa. Se inmulteste prin seminte, marcotare sau butasire. Florile apar in luna iunie dar, la fel ca si alte soiuri de lavanda, poate inflori si in august-septembrie.
Taierea anuala la sfarsitul verii mentine planta sanatoasa si viguroasa, prelungintu-i viata pana la 20 de ani sau mai mult.