Sunt peste 40 de soiuri de lavanda

Inca de cand am inceput sa citesc despre cultura lavandei, am gasit referinte despre foarte multe soiuri de lavanda. De fapt sunt peste 40 de soiuri, unii zic ca ar fi spre 100. Indiferent cate sunt cu exactitate, important ar fi sa stim ca dintre cele sunt potrivite climei specifice tarii noastre, unele sunt mai potrivite daca doresti sa obtii ulei esential pentru industria cosmetica, unele in scop culinar, altele in scop  farmaceutic si altele chiar in mod special pentru decoratiuni.

Imi plac experimentele, imi place sa stiu cat mai multe despre domeniul in care investesc pasiune si interes asa ca am hotarat sa pun in gradina si alte soiuri de lavanda. Vreau sa ma conving si eu de calitatile lor specifice si, de ce nu, sa gasesc poate aplicatii inedite. Asa ca am cumparat de la Maurashop 10 soiuri de lavanda. Atatea am gasit la ei ca luam mai multe daca erau. Oricum au cea mai bogata oferta din tara, de care stiu. Poate mai sunt si altii cu oferte mai bogate. Am mai gasit si alte soiuri si sunt pe cale sa le procur si pe acelea, dar despre ele voi vorbi la timpul potrivit. Pana atunci avem ce face, eu sa scriu si voi sa cititi ce am gasit despre cele 10 soiuri cumparate. O sa fac despre fiecare soi cate un articol cu informatii si imagini.

Distribuie postarea:

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn

6 comentarii pentru “Sunt peste 40 de soiuri de lavanda

  • Ligia

    15 martie 2017 - 16:38

    Care specie este mai ok pentru a produce apa florala si ulei de lavanda: Lavanda Angustifolia Blue Scent sau Lavanda Angustifolia Sevtopolis?
    Doresc sa plantez aprox 30 butasi in vederea producerii uleiului si apei florale pentru a-mi prepara produse cosmetice. Judetul Bihor
    Multumesc anticipat!
    O zi frumoasa!

    Lasă un răspuns
  • Alin Mihai Vezure

    16 martie 2017 - 13:55

    Depinde ce intelegeti prin „ok”. Daca va referiti la cantitate atunci categoric ca soiul Sevtopolis este mai potrivit, dar daca va referiti la miros, parerea mea este ca uleiul obtinut din Blue Scent e mai placut, mai floral si cu accente de fructe.
    30 de tufe de lavanda nu va vor oferi o productie prea mare. Productivitatea e cuprinsa intre 0,5 si 2,7 % din masa de floare verde. De la o tufa matura nu puteti obtine mai mult de 2-300 de grame de floare. Deci probabil veti avea o productie de cateva zeci de grame de ulei esential.

    Lasă un răspuns
  • Sendrea Manuela

    18 aprilie 2017 - 12:09

    Hristos a inviat! As dori si eu sa plantez pe un hectar de pamant, lavanda din soiul Lavandula Angustifolia,, Blue Scent” dar nu stiu daca acest soi este pretabil zona moldovei mai exact in vecinatatea judetului Bacau.

    Lasă un răspuns
  • Alin Mihai Vezure

    18 aprilie 2017 - 17:26

    Adevarat a-nviat! Blue Scent se poate planta in orice zona a tarii. Spuneti ca doriti sa plantati un hectar de lavanda. Varietatea Blue Scent e recomandat a se folosi mai mult pentru decoratiuni. Se poate obtine si ulei dar randamentul este destul de scazut, undeva pe la 25-30 kg la hectar. Daca urmariti sa plantati lavanda pentru obtinerea uleiului esential atunci va recomand, mai curand, varietatea Sevtopolis cu un randament cuprins intre 60 si 90 kg/ha. Sau puteti face o combinatie a celor doua. Eu as merge 10% Blue Scent si 90% Sevtopolis.

    Lasă un răspuns
  • Alina

    6 octombrie 2020 - 13:22

    Buna ziua, dnul Alin, toate bune si frumoase cu plantarea, intretinerea, recoltarea si distilarea. Ce facem dupa? Eu am tot incercat la diverse fabrici….nu gasesc niciunde sa vand uleiul….toata lumea posteaza ca exista piata, pe Austria pe Germania…chiar pe Franta….cum ii gasiti? Cum ii gasiti efectiv? Toti cultivatorii incurajeaza plantarea….toti spun ca au contracte…dar unde..dumnezeu cu mila.

    Lasă un răspuns
  • Alin Mihai Vezure

    6 octombrie 2020 - 19:55

    Buna seara. E bine ca incercati pentru ca probabil pana la urma veti reusi sa-l vindeti. Nu e o marfa foarte usor vandabila pentru ca nu este de prima necesitate si totusi se vinde. Dureaza un pic mai mult timp pana va gasiti partenerii care sa va cumpere marfa la pretul dorit de dumneavoastra. Pana atunci trebuie sa vindeti la pretul pietei si acesta nu intotdeauna este favorabil. Anul trecut si anul acesta pretul este foarte scazut, dar in urma cu doi sau trei ani era aproape dublu. Puteti incerca sa va formati o clientela locala investind in promovare si reclama.

    Lasă un răspuns

Lasa comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate